"Proiectul reglementează în premieră piaţa publicităţii medicamentului. Reglementează pentru prima dată publicitatea destinată cadrelor medicale. Este un control mai bun a ceea ce se întâmplă cu banii din sistem. Publicitatea pentru orice medicament, indiferent sub ce formă, trebuie să respecte standardele şi să nu includă nimic care ar putea fi ofensator sau înşelător pentru utilizator. Vom şti exact unde se duc aceste sume", a declarat marţi în urma dezbaterii secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a afirmat că este pentru prima dată când se "transparentizează" tot ceea ce înseamnă cheltuieli făcute cu profesioniştii din sănătate de către producători şi distribuitori de medicamente.

"Orice cheltuială făcută de o companie farmaceutică, de un distribuitor de medicamente să poată să fie identificată cu nume şi prenume cui a fost făcută. Ar trebui să se pună în proiect o sumă minimă sub care să nu se facă raportarea, probabil că va fi undeva la 50-100 de lei. Ordinul va intra în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Din momentul acesta, orice companie care va face o cheltuială cu un medic, cu un profesionist din domeniul sănătăţii va trebui să ştie că această cheltuială în trimestrul întâi al anului 2016 va fi publică pentru toată lumea. Prin cheltuială se înţelege de exemplu deplasarea la congres, la o manifestare ştiinţifică, o donaţie care se face către o fundaţie. Acestea vor fi publice către toţi cei care vor să le vadă", a explicat Savu.

El a precizat că şi asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile vor trebui să facă anual raportarea.

Marius Savu a arătat că la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului există obligativitatea ca orice asociaţie de pacienţi care vrea să interacţioneze cu autoritatea europeană să aibă aceste informaţii publice pentru a putea să ştie dacă în spate există interesul legitim al pacienţilor şi "nu altceva".

"Oricine este activ în domeniul sănătăţii va trebui să aibă informaţiile despre finanţarea structurii respective iar această informaţie să fie publică. Pentru partea de industrie există prevăzute de lege sancţiuni financiare care vor fi aplicate de ANMDM după controalele care vor fi efectuate. Pentru pacienţi şi medici din punctul nostru de vedere nu există sancţiuni. Probabil Colegiul Medicilor din România va trebui să stabilească sau nu sancţiuni", a mai spus şeful ANMDM.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, consideră că proiectul reprezintă un pas important făcut în procesul de transparentizare mai ales din prisma faptului că "întotdeauna au fost suspiciuni" faţă de relaţiile dintre industria farmaceutică şi profesioniştii din sistemul sanitar şi pe de altă parte "asociaţiile de pacienţi sau alte asociaţii profesioniste din sistem".

"Practic, orice medic poate să intre în categoria persoanelor care sunt sponsorizate de industria farmaceutică. Procesele de sponsorizare vor continua, atâta doar că ele vor fi complet transparente începând din acest an", a spus Zaharescu. AGERPRES