Ministerul Finanțelor Publice, prin proiectul de ordonanță de urgență publicat pe site-ul propriu, doar prorogă termenul de depunere a Declaratiei privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, până la 1 martie 2018.
Astfel, persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuie să depună, până la 1 martie, Declaraţia 600, document care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate va trebui achitată în baza notificării trimise de ANAF, dar nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.
Ieri, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara că până pe 31 ianuarie, Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care se amână depunerea declaraţiei până la 1 martie. ”Am discutat să se adopte o ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până în martie, pentru ca în perioada următoare să mergem până la eliminarea formularului 600, cu condiţia să găsească soluţii ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asiguraţi. Să se găsească o soluţie civilizată.Vrem să eliminăm disconfortul celor care ar trebui să meargă să depună această declaraţie”, a spus Dragnea.
„Nu sunt doar 200.000 de oameni afectaţi de formularul 600. Gândiţi-vă câţi oameni au terenuri în arendă”, a mai spus Dragnea.
Cum motivează MFP promovarea proiectului de OUG
„Măsurile propuse prin proiectul de act normativ sunt favorabile persoanelor fizice care realizează venituri activități economice desfășurate în mod independent, cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau alte surse, deoarece amână termenul până la care se depune declarația care stă la baza stabilirii contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care obțin astfel de venituri, evitând riscul neconformării, și asigurând, în același timp o perioadă mai mare de informare, protejându-se astfel buna-credinţă a contribuabililor”, menționează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Totodată, sursa citată mai arată că „având în vedere faptul că prin noul model fiscal de refomare a sistemelor sociale din România, declarația se depune și de către unele categorii de persoane care nu au avut această obligație înainte de 1 ianuarie 2018, cum ar fi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, investiții, asocieri cu persoane juridice sau din alte surse, pentru a veni în sprijinul acestora, se impune luarea unor măsuri privind prorogarea termenului de depunere a acestei declarații”.
Citiți și: Declaraţia 600: dai mai mult decât e cazul, în avans şi degeaba