Proiect pentru construirea a 30.000 de ferme

marii procesatori de lapte, si de Guvern. Acestia trebuie sa detina 20 de hectare de teren, in proprietate sau administrare, recuperarea investitiei realizandu-se din vanzarea laptelui, care va fi preluat de firmele de procesare ce sprijina financiar si logistic proiectul. Fermele ar urma sa aiba 20 de animale si sa fie dotate cu instalatii de muls, racire si filtrare a laptelui, constructii ecologice de transport si depozitare a deseurilor de grajd. "Se constituie o mica afacere de familie", a

marii procesatori de lapte, si de Guvern. Acestia trebuie sa detina 20 de hectare de teren, in proprietate sau administrare, recuperarea investitiei realizandu-se din vanzarea laptelui, care va fi preluat de firmele de procesare ce sprijina financiar si logistic proiectul. Fermele ar urma sa aiba 20 de animale si sa fie dotate cu instalatii de muls, racire si filtrare a laptelui, constructii ecologice de transport si depozitare a deseurilor de grajd. „Se constituie o mica afacere de familie”, a mai spus Sarbu, care a precizat ca, pana la finele anului, urmeaza sa fie inaugurate primele 150 de astfel de ferme. Proiectul va fi derulat pentru inceput de La Dorna, care va construi 50 de ferme in Suceava si Botosani, si de Guvern.

Registrul Comertului va icasa taxe mai mari de la firme

Potrivit unei Hotariri de Guvern aprobate saptamina trecuta, Oficiul National al Registrului Comertului a majorat nivelul taxelor percepute pentru unele operatiuni. De exemplu, taxa pentru depunerea situatiilor financiare este acum de 100.000 de lei, imatricularea persoanelor juridice va avea un tarif unic de 1,2 milioane de lei, iar cea a persoanelor fizice autorizate, 300.000 de lei. Referitor la majorarea taxelor, ONRC a transmis punctul sau de vedere, unde sunt mentionate urmatoarele: „in cursul anului 2003, a fost evident din punctul de vedere al cheltuielilor efective (materiale, de capital si de personal), fie ca i mod fals anumite taxe pentru operatiuni specifice erau diferentiate i functie de comerciantii carora le erau percepute, fie erau subdimesionate, fie erau compuse arbitrar din mai multe taxe, creind aparenta unor costuri mai reduse.

Asirom nu-si gaseste presedinte

Ioan Niculae, actionarul majoritar al Asirom nu gaseste un presedinte pentru compania sa de asigurari. Consiliul de Administratie al societatii s-a reunit vineri si si-a redus numarul de la cinci la trei membri. Dan Dumitru Popescu si-a dat demisia i urma cu o saptamana, iar stefan Boboc a fost invalidat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.Tot vineri a avut loc si o schimbare. Corneliu Tanase, numit din partea societatii Astra Romina, a fost ilocuit cu Luminita Calin, profesor la ASE. in consiliu au ramas Adriana Guta, din partea societatii Inter Agro, si Niculae Iliuta, din partea rafinariei Astra. Nicolae Iliuta detine si functia de sef al serviciului juridic al Guvernului, functie incompatibila cu cea de membru i Consiliul de Administratie al Asirom. Postul de presedinte al Consiliului de Administratie a ramas vacant i urma idepartarii de la conducere a fostei presedinte, Angela Toncescu. Una dintre solutiile de criza agreate de Ioan Niculae este rotirea celor trei membri la functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Ioan Rus a plecat din Guvern

Alegerile locale mai fac o bresa in falanga cu care Cabinetul Nastase forteaza portile Uniunii Europene. Dupa ce Mircea Geoana, la ordinul partidului, a lasat de o parte treaba la care se pricepea cel mai bine – diplomatia – si a incercat marea – primaria Capitalei – cu degetul, este randul lui Ioan Rus sa lase balta treburile ministerului. Ministrul Administratiei si Internelor a demisionat din toate functiile detinute in Executiv pentru a candida la primaria orasului Cluj in cel de-al doilea tur al alegerilor locale. Dizlocarea lui Ion Rus din echipa guvernamentala are loc in plin proces de negociere a capitolului Justitie si Afaceri Interne, in conditiile in care Romania incearca sa finalizeze discutiile cu Uniunea Europeana o data cu Bulgaria, in cursul acestui an. Din doua una: ori primaria Clujului este mai importanta decat aderarea la UE, ori treaba merge cu sau fara Rus la Interne.

Noile economii din UE au depasit in primul trimestru vechea Europa

La doar o luna dupa ce au intrat in Uniunea Europeana, cele zece noi state membre s-au grabit sa anunte cifre de crestere economica record. Astfel, Polonia se afla in fruntea celor mai noi state membre, cu o crestere a produsului intern brut (PIB) de 6,9% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, performanta sa fiind cea mai buna din ultimii sapte ani. Slovacia a inregistrat si ea o crestere de 5,5% a PIB in primul trimestru, in vreme ce Ungaria si Cehia se pot mandri cu cresteri ale economiei de 4,2%, respectiv 3,1%. Romania a avut o crestere economica pe primul trimestru de 6,1%. Trebuie mentionat faptul ca rata medie de expansiune consemnata in zona euro este de 1,3%. Economistii considera ca, in unele state central si est-europene, cu deosebire in Polonia, cresterea de la inceputul anului a fost impulsionata si de un val de achizitii, declansat de temerile privind majorarea preturilor in urma aderarii la UE. Regiunea are sanse, insa, sa depaseasca ritmul cresterii din vechea Europa, in special datorita progresului important al productiei si exporturilor.