”Pe de o parte, Parcul Natural Văcărești este locul în care natura și biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume. Pe de altă parte, este locul în care biodiversitatea va supraviețui numai dacă omul deschide ușa naturii și o acceptă în casa sa, în spațiul său urban și nu o sufocă prin indiferență sau interese egoiste”, a declarat presei Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.
Aflat la numai 4 km de centrul Bucureștiului (credit foto Helmut Ignat), 10% din populația României beneficiază direct de existența parcului. Are 1.840.000 metri pătrați de spațiu verde, ceea ce reprezintă 1 mp de spațiu verde suplimentar pentru fiecare locuitor al Bucureștiului. Totodată, capacitate pentru 100,000 – 1 milion vizitatori annual.
Din datele APNV reiese că, în ultimele luni, a construit în ultimele luni o rețea de parteneriate și de colaborări care să permită administrarea și implementarea proiectului de conservare, amenajare și dezvoltare a Parcului, ca zonă umedă urbană autentică și unică. „Proiectul APNV urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei. De exemplu, vor fi inventariate, cartate și monitorizate speciile și habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute și se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a arătat Florin Stoican, președintele APNV.
”Regândirea coexistenței omului cu natura se va face atât prin educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei, cât și prin intermediul unor activități și programe specifice”, cum ar fi construirea unui centru de Informare pentru vizitatori, amenajarea unor piste de Biciclete și pentru alergare sau spații dedicate observării păsărilor, se arată într-un comunicat al APNV.