Proiect de peste 5 miliarde de euro pentru renunțarea la combustibilii fosili. CE se concentrează pe tehnologia hidrogenului
Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 5,40 miliarde de euro, echivalentul a 5,47 miliarde de dolari pentru proiectul „IPCEI Hy2Tech” cu scopul de a sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială în lanțul valoric a tehnologiei hidrogenului.
Proiectul important de interes european comun (IPCEI) Hy2Tech a fost pregătit și notificat în comun de cincisprezece state membre – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Hidrogenul are un potențial uriaș pentru viitor. Este indispensabil pentru diversificarea surselor de energie și pentru tranziția ecologică. Cu toate acestea, investiția în astfel de tehnologii inovatoare poate fi riscantă pentru un singur stat membru sau pentru o singură companie. În acest sens, normele privind ajutoarele de stat pentru IPCEI au un rol important. Proiectul de astăzi exemplifică o cooperare europeană cu adevărat ambițioasă pentru un obiectiv comun cheie. De asemenea, acesta arată cum politica în domeniul concurenței funcționează mână în mână cu inovarea revoluționară.”
Fondurile venite de la statele membre vor debloca investițiile private suplimentare
Statele membre vor furniza până la 5,4 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 5,47 miliarde de dolari, sub formă de finanțare publică, care se așteaptă să deblocheze investiții private suplimentare de 8,80 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 8,89 miliarde de dolari. În cadrul acestei IPCEI, 35 de întreprinderi cu activități în unul sau mai multe state membre, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii și întreprinderi nou-înființate, vor participa la 41 de proiecte.
IPCEI va acoperi o mare parte a lanțului valoric al tehnologiei hidrogenului, inclusiv generarea hidrogenului, pilele de combustie, stocarea, transportul și distribuția hidrogenului, precum și aplicațiile sale pentru utilizatorii finali. Se preconizează că va contribui la dezvoltarea unor progrese tehnologice esențiale, inclusiv a unor noi materiale electrodice de înaltă eficiență, a unor pile de combustie mai performante și a unor tehnologii de transport inovatoare, printre care prima etapă de dezvoltare va fi mobilitatea pe bază de hidrogen. Se preconizează că IPCEI va crea aproximativ 20 000 de locuri de muncă directe.
Printre participanții la proiectele alese se numără mari companii energetice precum Enel și Ørsted, iar producători de electrolizoare precum Cummins, John Cockerill, McPhy Energy SA și Sunfire GmbH sunt, de asemenea, parte a proiectului.
Sprijinirea lanțului valoric strategic cheie pentru viitorul Europei
Comisia a constatat că IPCEI Hy2Tech contribuie la un obiectiv comun prin sprijinirea unui lanț valoric strategic cheie pentru viitorul Europei și a obiectivelor inițiativelor politice cheie ale UE, cum ar fi Green Deal, Strategia UE privind hidrogenul și REPowerEU.
Comisia a remarcat, de asemenea, că toate cele 41 de proiecte care fac parte din IPCEI sunt extrem de ambițioase, deoarece vizează dezvoltarea de tehnologii și procese care depășesc ceea ce oferă piața în prezent. Acest lucru va îmbunătăți în mod semnificativ performanța, siguranța, impactul asupra mediului și eficiența costurilor.
IPCEI implică, de asemenea, riscuri tehnologice și financiare semnificative, iar sprijinul public este necesar pentru a stimula companiile să realizeze această investiție.
Comisia a declarat că ajutorul acordat întreprinderilor individuale este limitat la ceea ce este necesar și proporțional și nu denaturează în mod nejustificat concurența. În special, Comisia a verificat dacă valoarea totală maximă planificată a ajutorului este în concordanță cu costurile eligibile ale proiectelor și cu deficitele de finanțare ale acestora.
Ajutorul primit va fi returnat către statele membre, dacă totul merge conform planului
În plus, presupunând că proiectele mari acoperite de IPCEI sunt de succes, generând venituri nete suplimentare, companiile vor returna o parte din ajutorul primit către statele membre respective.
Rezultatele proiectului vor fi împărtășite pe scară largă de către companiile participante, beneficiind de sprijinul public din partea comunității științifice europene și a industriei dincolo de companiile și țările care fac parte din ICPEI. Prin urmare, Comisia consideră că vor fi generate efecte de propagare pozitive în întreaga Europă.
Comisia Europeană investește 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 1,804 miliarde de dolari în 17 proiecte inovatoare de mare anvergură în domeniul energiei curate la nivel mondial. Cele 17 proiecte selectate la nivel mondial vor aduce tehnologii revoluționare în industriile energointensive, hidrogen, energie regenerabilă, captarea și stocarea carbonului, precum și în infrastructura de producție a componentelor cheie pentru stocarea energiei și pentru sursele regenerabile.
Luna trecută, UE a oferit 2,4 miliarde de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,405 miliarde de dolari pentru șapte națiuni europene pentru a moderniza sistemele energetice, a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a le sprijini în atingerea obiectivelor climatice și energetice pentru 2030. În cadrul acestui program, vor fi acordate fonduri pentru opt parcuri solare din România, notează Mercomindia.