Derularea acestui proiect-pilot urmăreşte finalizarea integrală a etapelor aferente implementării şi operaţionalizării cu succes a tuturor componentelor Sistemului Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV), în deplină conformitate cu normele stabilite la nivel european.
În cadrul proiectului-pilot au fost prezentate procedurile de preluare şi procesare a solicitărilor de vize în deplină concordanţă cu standardele stabilite la nivelul Schengen. De asemenea, fluxul de procesare a cererilor de vize a fost completat cu prezentarea modalităţilor de prelevare a datelor biometrice, precizează comunicatul citat.
Membrii delegaţiei s-au prezentat la două puncte de frontieră de la graniţa româno-moldoveană, în scopul urmăririi modalităţii de verificare şi identificare a solicitantului de viză căruia i-au fost prelevate datele biometrice.
Potrivit sursei citate, consulii Germaniei şi Poloniei prezenţi la desfăşurarea acestui proiect-pilot au ţinut să sublinieze că prin tehnologiile şi procedurile de procesare a vizelor, inclusiv încorporarea cu succes a componentei biometrice, România devansează în materie alte state membre Schengen.
La data de 1 august 2011 a devenit operaţional Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV). În acest sens, începând cu această dată, vechiul sistem de procesare a solicitărilor de vize (VISA-ON-LINE) şi-a încetat funcţionalitatea, toate solicitările de vize fiind procesate exclusiv prin intermediul noii aplicaţii informatice dezvoltate pentru SNIV.
Prelevarea datelor biometrice va deveni, treptat, cerinţă pentru procesarea vizelor emise de statele Schengen în perioada 2011-2012. La nivelul unor state Schengen, noile standarde de procesare a vizelor cu date biometrice ar trebui să devină operaţional în octombrie – noiembrie 2011 şi să fie generalizate în 2012, mai precizează comunicatul MAE.
SURSA: Agerpres