Patru noi puncte de frontieră între România și Ucraina
Miercuri, pe data de 18 octombrie, premierul ucrainean Denis Șmihal a anunțat, după întâlnirea cu omologul său român, Marcel Ciolacu, că România și Ucraina vor deschide patru noi puncte de frontieră. Șeful guvernului de la Kiev a adăugat că România ocupă locul al treilea printre partenerii comerciali ai Ucrainei.
Denis Șmihal a mai precizat că autorităţile române şi cele ucrainene au convenit implementarea unui proiect pilot. Acesta se referă la realizarea unui control comun la punctele de trecere a frontierei dintre cele două state.
„Al doilea domeniu de colaborare este infrastructura la graniţă. Deja au fost deschise două noi puncte de trecere a frontierei în regiunea Cernăuţi şi, în perspectivă, planificăm să deschidem alte patru în Bucovina şi Transcarpatia.
Declaraţia comună semnată prevede demararea realizării proiectului pilot pentru verificările comune la punctele de trecere a frontieră”, a declarat premierul ucrainean.
De asemenea, la Kiev s-a semnat un acord între cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernului României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la frontieră româno-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei.
România a devenit al treilea partener economic al Ucrainei după izbucnirea războiului
După izbucnirea războiului, România a devenit al treilea partener comercial al Ucrainei, a adăugat șeful guvernului de la Kiev la finalul întrevederii cu Marcel Ciolacu.
Șmihal a spus România a devenit un „partener fidel şi de încredere” pentru Ucraina. Totodată, a subliniat că peste 125.000 de cetăţeni ucraineni şi-au găsit adăpost pe teritoriul României, în urma invaziei ruse.
„Din primele zile ale agresiunii ruse pe scară largă, România a devenit partener fidel şi de încredere şi un aliat în lupta contra agresorului. România s-a transformat într-un hub în oferirea de ajutor umanitar, militar şi tehnic pentru Ucraina. De asemenea, ea a susţinut toate cele 11 pachete de sancţiuni ale Uniunii Europene impuse Rusiei. În România şi-au găsit adăpost peste 125.000 de cetăţeni ucraineni care au plecat de la noi din ţară din cauza războiului.
La fel, este foarte important că România a devenit veriga esenţială în culoarele de tranzit pentru alimentele ucrainene. La momentul de faţă, România ocupă locul trei printre partenerii comerciali ai Ucrainei. Aceasta ne oferă oportunităţi extinse pentru colaborarea noastră bilaterală şi reciproc avantajoasă”, a declarat el.
Limba română, recunoscută ca limba oficială a românilor din Ucraina
Tot miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că autoritățile ucrainene au recunoscut limba română ca fiind limba oficială a minorității române din Ucraina.
În plus, de acum încolo, preoții ortodocşi din Ucraina au dreptul de a oficializa slujbele religioase în limba română.
Guvernul de la Kiev a luat această decizie pentru că trebuie să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeană (UE). Unul dintre acele criterii vizează drepturile minorităților naționale.
Documentele semnate de Marcel Ciolacu şi premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, marchează începutul implementării unor proiecte importante pentru transportul european. Mai multe puteți citi aici.