Cu acest prilej s-a discutat despre importanţa creşterii schimburilor comerciale între cele două state, dar, mai ales, despre implementarea în România a unui plan de acţiune în ceea ce priveşte comerţul (Romanian Commercial Action Plan).
"CCIR îşi doreşte să se implice cât mai mult în acest proiect. Următoarea etapă a proiectului implică eficientizarea sistemului de achiziţii publice şi, implicit, creşterea transparenţei în acest domeniu. Este importantă implicarea cât mai largă a mediului de afaceri în acest demers", a declarat Daraban.
Jay A. Burgess a subliniat că există multe poveşti de succes ale unor companii americane în România şi că trebuie să fie cât mai mult promovate.
De asemenea, în cadrul vizitei, Preşedintele CCIR a avut o întâlnire cu Marjorie Chorlins, Vice-preşedinte pentru Europa în cadrul Camerei de Comerţ a SUA (USCC). În cadrul discuţiilor, Preşedintele CCIR a prezentat infrastructura de business de care dispune CCIR în România şi care este de un real ajutor pentru investitorii străini. De asemenea, Mihai Daraban a vorbit despre intenţia CCIR de a susţine un proiect legislativ asemănător FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).
Marjorie Chorlins a adresat Preşedintelui CCIR invitaţia de a organiza anul viitor, în parteneriat, un forum economic cu participare atât de la nivel guvernamental, cât şi economic.
Pe agenda misiunii în Statele Unite s-a aflat, totodată, o întâlnire între delegaţia oamenilor de afaceri din România, condusă de Mihai Daraban, şi Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO). Cu acest prilej s-a discutat despre lupta anticorupție din România și cum implementarea unei legislații asemanatoare FCPA ar putea crea un mediu mai transparent și mai favorabil investițiilor străine. Stewart și-a exprimat dorința de a vedea o promovare mai puternică a României pe piața din SUA prin crearea unei vizibilități mult mai mari, făcând comparație cu Polonia, a cărei prezență pe spațiul american este una mult mai activă.
Delegaţia CCIR a participat și la o sesiune de discuţii găzduită de compania Fidellis Cybersecurity, unde au fost abordate subiecte legate de infrastructura critică din sectorul energetic şi implicarea în programe comune de securitate cibernetică.