Institutul va fi înfiinţat la solicitarea României, iar textul acordului a fost aprobat în Conferinţa Generală a UNESCO din toamna anului 2011.
"Parafarea acestui acord deosebit de important pentru cercetarea din România a fost prilejuită de participarea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la prima reuniune mondială a reprezentanţilor statelor-părţi la Programul Educaţia pentru Toţi (21-23 noiembrie, Paris). Reuniunea are două sesiuni – una ministerială, iar cealaltă dedicată funcţionarilor superiori din ministerele şi agenţiile naţionale specializate, responsabile cu aplicarea prevederilor programului respectiv. Educaţie pentru Toţi (EPT) este o iniţiativă dezvoltată la nivel global la care participă atât state membre UNESCO, organizaţii internaţionale, organisme bilaterale, cât şi societatea civilă şi sectorul privat", precizează MECTS în comunicatul de presă.
În luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane euro pentru Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit în România, pe Platforma de Fizică Măgurele. Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline ştiinţifice şi domenii inovatoare precum fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, ştiinţele materialelor şi ştiinţele vieţii. Platforma reprezintă calea sigură a integrării învăţământului superior şi cercetării în spaţiul european al cercetării ştiinţifice de vârf şi de avangardă. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare de maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.