Astfel, carosabilul va putea fi spălat de către operatorii de salubrizare după programele aprobate de către autorităţile locale şi Primăria Capitalei, între orele 22,00 – 6,00.
Raportul de fundamentare al proiectului arată că valorile cele mai mari ale pulberilor în suspensie se înregistrează pe timpul nopţii, în jurul orei 2,00, şi de aceea operaţia de spălare este necesar să se facă în intervalul orar amintit.
Prin aplicarea acestei măsuri se are în vedere monitorizarea programului integrat de gestionare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti, pentru care Agenţia de Protecţie a Mediului a montat şase staţii de monitorizare în oraş şi două în exterior.
În perioada 2008 – 2012 s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită ale diverşilor poluanţi, iar pentru concentraţia de pulberi în suspensie s-au constatat depăşiri mari la toate cele 8 staţii de măsurare existente.
În februarie 2012, Comisia Europeană a transmis o scrisoare de somare suplimentară referitoare la depăşirile înregistrate la toate cele 8 staţii, ceea ce reprezintă încălcări ale Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.
Această măsură este necesară pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în municipiul Bucureşti prin reducerea nivelului pulberilor în suspensie şi încadrarea valorilor poluantului în cele admise, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul supus dezbaterii publice modifică hotărârea CGMB 123/2010 şi va fi pusă în aplicare de serviciile de specialitate din cadrul municipalităţii şi primăriilor de sector.
Sursa: Agerpres