„Am facut un proiect, impreuna cu Ministerul Muncii, in valoare de 560 milioane euro reprezentând profesionalizarea celor 11 000 asisteti din sistem dar si largirea cu 4000 de persoane. Decontam din fonduri UE 220 milioane euro tratamentul precoce pentru cei cu HIV SIDA. Nu numai aceasta politica publica e finantată din fonduri europene, ci si preventia bolilor cardiovasculare, tuberculozei”, a declarat Rovana Plumb la Antena 3. Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, a profitat de oportunitatea oferită de fondurile europene pentru a extinde și profesionaliza actuala rețea de asistență maternală.
„Ieri, 8 noiembrie 2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de către ANPDCA – „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și are un buget de 568.985.570 euro.
Prin intermediul proiectului, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.
În condițiile în care continuarea procesului de dezinstituționalizare și închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi reprezintă angajamente asumate de Guvernul României, proiectul vine în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție specială.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale mulțumește pe această cale tuturor președinților Consiliilor Județene și primarilor sectoarelor Municipiului București pentru implicarea de care au dat dovadă, precum și conducerii și specialiștilor din cadrul celor 47 de DGASPC-uri care, alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, au făcut ca acest lucru să devină posibil”, transmite Ministerul Muncii.