O lege care condamnă la 5 ani de închisoare pe cei care omoară gândacii şi şobolanii prin alte metode, decât cele care minimizează suferinţa vieţuitoarelor, precum şi una care obligă folosirea unor sicrie şi accesorii „biodegradabile” se află în prezent în dezbateri parlamentare.
Parlamentarii ne-au oferit în cursul timpului numeroase perle legislative: reglementarea mass-media, astfel încât la orice ştire care dă o veste proastă să există şi o ştire pozitivă, deturnarea unor sume din rezerva Băncii Naţionale a României pentru a finanţa irigaţiile din agricultură au fost doar câteva din iniţiativele legislative aberante care au ajuns în dezbatere publică. Evident, lista poate continua. În aceste condiţii, va rezolva referendumul adevăratele probleme ale clasei politice?
Proiectul pentru Legea înmormântărilor (529/2009) îi obligă urmaşii să facă înmormântarea respectând instrucţiunile date de defunct. Bomboana de pe colivă este articolul 19, aliniatul 2: „Pentru înhumare, cu excepţia înmormântărilor în cripte, se utilizează numai sicrie şi accesorii din materiale biodegradabile sau, cu aprobarea administratorului, din alte materiale specificate în regulamentul de organizare şi funcţionare a cimitirului”. Proiectul a fost deja adoptat de Senat.
Crime împotriva şobolanilor
Legea pentru prevenirea cruzimii faţă de animale (590/2009) este o altă iniţiativă legislativă aberantă. Cei care omoară gândaci şi şobolani prin metode neautorizate ştiinţific riscă între 5 şi 10 ani de închisoare. Citate relevante din proiectul de lege:
Articolul 2 – Acţiunile educative vor avea în vedere şi unele grupuri de animale nevertebrate, în special insecte, crustacee şi moluşte.
Articolului 3 – Suprimarea vieţii trebuie să se producă numai prin procedee sau metode ştiinţific fundamentate, adecvate speciei şi împrejurărilor care pot să înlăture sau să reducă până la un nivel minim suferinţa fizică şi psihică a animalului.
Articolul 7 – Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea (…) în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare (…) constituie infracţiune de cruzime faţă de animale.
Articolul 44 – Infracţiunile se sancţionează cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Pe lista iniţiatorilor apar şi cinci parlamentari PDL, printre care şi ministrul propus pentru agricultură – Valeriu Tabără şi doi parlamentari PSD.
DEZBATERE CAPITAL.RO:
Participă la dezbaterea pe tema referendumului şi a adevăratelor probleme ale clasei politice!