Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19
Un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 56/2020, care vizează recunoașterea meritelor personalului medical implicat în combaterea COVID-19, a fost prezentat recent la Senatul României.
Astfel, proiectul de lege propune adăugarea articolului 41 după articolul 4, care stabilește responsabilitatea civilă, penală și administrativă pentru efectele adverse moderate și severe, inclusiv decesul, provocate de vaccinarea împotriva COVID-19.
Proiectul de lege propune ca, în cazul în care vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă efecte adverse medii sau severe, responsabilitatea să cadă asupra producătorului vaccinului, a personalului medical care a administrat doza, a unității sanitare care a efectuat vaccinarea, precum și asupra angajaților Ministerului Sănătății și a miniștrilor sau prim-miniștrilor care au promovat vaccinul.
Aceștia vor fi răspunzători civil, penal și administrativ și vor trebui să plătească despăgubiri începând de la 1.000.000 de euro pentru victimele afectate.
„În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată suferă efecte adverse medii și grave, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și ministrul, prim-ministrul care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească victima cu sume pornind de la 1.000.000 de euro.
În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată decedează, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și miniștrii, prim-miniștrii care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească moștenitorii cu sume pornind de la 5.000.000 de euro.
Vinovăția și despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate. În caz de deces, organele de cercetare penală se pot sesiza și din oficiu”, se arată în proiectul de lege.
Riscuri în adoptarea proiectului de lege
Adoptarea proiectului de lege ar putea genera un val de procese din partea românilor afectați de COVID, care ar căuta să obțină despăgubiri într-un sistem judiciar deja suprasolicitat, subliniază echipa de avocați de la Legal Badger.
Proiectul prezintă probleme importante de coerență juridică, în special în ceea ce privește aplicabilitatea și execuția sa.
În mod specific, lipsesc criteriile necesare pentru a demonstra legătura directă între acțiunile responsabile și deciziile persoanelor prejudiciate care au ales să se vaccineze.