Deşi sunt declarate eligibile de autorităţile de management, multe dintre proiectele cu finanţare nerambursabilă pică testul la bănci, care refuză să le aprobe creditele pentru cofinanţare.
Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat că microîntreprinderile nu vor mai trebui să asigure partea de cofinanţare pentru proiectele care beneficiază de fonduri europene. Prin urmare, acestora li se vor rambursa 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, în limita a 200.000 de euro. Decizia a fost luată în vederea simplificării procesului de accesare a fondurilor structurale, lipsa cofinanţării fiind una din principalele piedici în calea obţinerii acestor bani de către micii întreprinzători. Măsura vine după ce mai mulţi beneficiari au renunţat la contractele deja semnate. Astfel, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) au fost reziliate 86 de contracte, fiindcă beneficiarii nu au putut asigura cofinanţarea. Valoarea totală a acestora depăşeşte 56 de milioane de lei (circa 13,7 milioane de euro).
Conform Ministerului Dezvoltării Regionale, contractele reziliate reprezintă de 3,66% din valoarea Fondului European de Dezvoltare Regională, alocat prin intermediul POR, la cursul euro aferent lunii martie 2010. „Aproximativ 95% din contractele reziliate au fost depuse în cadrul domeniului Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, beneficiarii renunţând la fondurile europene întrucât nu au avut cofinanţarea necesară“, a precizat pentru Capital Gabriel Friptu, director general al Autorităţii de Management pentru POR.
Mediul privat pierde lupta pentru accesarea fondurilor nerambursabile
Şi în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), accesat în special de către companii din mediul privat, au fost reziliate, până în prezent, 69 de contracte. Valoarea totală a acestora este de peste 121 de milioane de lei (aproximativ 29,6 milioane de euro), din care circa 71,9 milioane de lei (17,5 milioane de euro) reprezintă fonduri europene. „Principala cauză a rezilierii contractelor este reprezentată de dificultăţile întâmpinate de către beneficiari în asigurarea cofinanţării“, a precizat Cătălina Meliţă, director general al Autorităţii de Management pentru POS CCE. Cele mai multe contracte reziliate (60) sunt în cadrul axei 1 – un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient, care sprijină întreprinderile româneşti să devină mai competitive pe piaţa internaţională şi să‑şi majoreze exporturile.
În schimb, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu şi al celui pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, nu au fost reziliate contracte până în prezent.
În ceea ce priveşte fondurile comunitare destinate agriculturii, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a reziliat în ultimii doi ani 121 de proiecte, care beneficiau de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 40,7 milioane de euro. În aceeaşi perioadă, pentru alte 42 de proiecte declarate eligibile, care ar fi accesat fonduri europene în valoare de 28,4 milioane de euro, nu au mai fost semnate contractele de finanţare.
318 contracte nu au mai fost încheiate cu beneficiarii fondurilor europene, întrucât aceştia nu au avut banii necesari cofinanţării proiectelor