Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022, adoptate!
Așadar, la proiectul legii bugetului de stat s-au înregistrat 294 voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”. Totodată, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat a întrunit 291 voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”.
În urma votării, proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Amendamentele depuse anterior de USR la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022
USR a informat anterior că a depus amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022, amendamente care vizează domeniile sănătății, educației şi justiției. Era prevăzută și mărirea salariilor profesorilor.
Totodată, era vizată și construirea de spitale în România prin alocarea sumelor necesare, 100 milioane de lei în anul curent, pentru realizarea celor 4 spitale regionale (aferente regiunilor centru, vest, sud, sud-est) şi a celui metropolitan, care nu au fost incluse iniţial în lista celor 3 spitale, care vor fi finanţate din fonduri europene.
De asemenea, USR a informat în cadrul comunicatului că este vizată și mărirea salariilor profesorilor conform Legii Salarizării Unitare din 2017 făcute de PSD, respectiv o creştere cu 16%.
- Extinderea programului Masă caldă în şcoli la un număr de 900.000 beneficiari, adică 30% din numărul total de elevi, în contextul în care în momentul de față sunt 70.000 beneficiari;
- Creşterea alocării per elev cu 10% de la 10 lei/zi la 11 lei/zi de şcoală. Valoarea estimativă pentru anul 2022/2 semestre este de 1,6 miliarde de lei;
- Finanţarea corectă a luptei anticorupţie prin aducerea bugetului Ministerului Public la nivelul anului trecut + inflaţia prognozată, în condiţiile în care, în varianta actuală de buget, a fost redus cu 19% faţă de anul trecut;
- Alocarea corespunzătoare pentru a scăpa de toaletele din curtea şcolilor. Acestea se pot construi rapid din containere modulare, aşa cum în ultima perioadă au fost construite şi spitale, pentru ca elevii să aibă acces la condiţii igienice de secolul XXI;
- Schimbarea modului de alocare a resurselor din Capitală. USR consideră că această alocare trebuie să fie echilibrată, nu să ţină cont de culoarea politică a sectoarelor, ci să fie coerentă cu nevoile sectoarelor în Bucureşti.
„Am văzut în bugetul aprobat, ieri, de Guvern că investiţiile PNL sunt sub promisiune, astfel că, din cele 7 procente din PIB alocate investiţiilor, avem numai 6,7% şi aceste sume sunt făcute cu contribuţie semnificativă din PNRR. Vedem în buget că promisiunile şi legile aprobate de PSD, respective creşterea salariilor şi a pensiilor, aceste legi au rămas pe hârtie şi mai vedem că «România Educată» a rămas pe hârtie. Bugetul Ministerului Educaţiei este unul la nivelul celui de anul trecut în termeni reali. Din aceste motive, USR depune o serie de amendamente la nivel central care să rezolve aceste deficienţe principale”, a transmis Anca Dragu, senator şi vicepreşedinte USR.