Din Fondul pentru Mediu se finanţează proiecte care valorifică resursele regenerabile de energie şi contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin Fondul pentru Mediu sunt finanţate construcţia de microhidrocentrale şi de parcuri eoliene, montarea panourilor solare etc. sau extinderea unor investiţii deja existente. Fondul pentru Mediu este alimentat din taxe şi impozite plătite de „poluatori“, banii fiind apoi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor de mediu.
Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de orice societate care are în obiectul său de activitate producţia de energie electrică sau termică, care, la data depunerii dosarului de finanţare, are cel puţin un exerciţiu financiar anual încheiat şi funcţionează şi are activitate economică de cel puţin şase luni. Solicitantul trebuie să nu se afle în stare de insolvenţă sau faliment şi să nu aibă restanţe la bugetul de stat, la bugetele locale sau la bugetul Fondului pentru Mediu. O altă condiţie este aceea de a nu sponsoriza sau finanţa activităţi cu impact negativ asupra mediului, pe perioada de valabilitate a contractului. În vederea garantării implementării în condiţii optime a proiectului, operatorii economici vor constitui garanţii în favoarea Administraţiei Fondului pentru Mediu. Rezilierea contractului de finanţare nerambursabilă din culpa beneficiarului are drept consecinţă restituirea finanţării primite, sub forma plăţii unor daune-interese în cuantum egal cu suma trasă din finanţarea nerambursabilă acordată, la care se adaugă dobânda legală pentru suma acordată. Iar în cazul în care beneficiarul nu restituie finanţarea, Autoritatea Fondului pentru Mediu execută garanţiile constituite în favoarea sa.
Autoritatea nu acordă plăţi în avans şi finanţează cheltuielile eligibile efectuate, după semnarea contractului de finanţare. De asemenea, aceasta nu efectuează plăţi pentru facturile reprezentând avansuri în baza contractelor încheiate între beneficiarii finanţării şi furnizorii de servicii, produse sau lucrări aferente proiectului. Suma aprobată nu se poate suplimenta. Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului; dacă sediul social sau punctul de lucru la care se implementează proiectul se află în regiunea Bucureşti-Ilfov, finanţarea acordată este de maximum 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Ce tipuri de proiecte pot fi finanţate
Activităţi eligibile pentru finanţarea din Fondul pentru Mediu sunt:
– Investiţii legate de înfiinţarea unei noi unităţi, extinderea unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi etc.
– Achiziţionarea unor noi unităţi de producţie
– Realizarea clădirilor şi construcţiilor necesare amplasării şi montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate, cu dotările aferente: instalaţii electrice, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, de ventilare, de climatizare, de telefonie etc.
– Achiziţionarea de utilaje, instalaţii şi echipamente noi necesare proiectului
– Achiziţionarea de tehnologii, brevete şi know-how
– Realizarea sistemelor de aducţiune de apă în cazul microhidrocentralelor
Documentele care alcătuiesc dosarul de finanţare
– Cererea de finanţare
– Certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (în copie)
– Certificat fiscal eliberat de direcţia de impozite şi taxe locale pe raza căreia societatea comercială îşi are sediul social, precum şi un certificat fiscal aferent punctului de lucru unde se implementează proiectul (dacă acesta există la data depunerii cererii de finanţare). Ambele certificate fiscale trebuie să fie valabile la data depunerii cererii de finanţare şi se depun în original sau în copie legalizată.
– Certificat de atestare privind obligaţiile pe care solicitantul le are la Fondul pentru Mediu (se depune în original sau în copie legalizată).
– Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, în care trebuie să se menţioneze datele de identificare, codul unic de înregistrare, reprezentanţii legali ai societăţii, domeniul de activitate principal şi domeniile de activitate secundare, situaţia juridică a societăţii, sediile secundare şi punctele de lucru. Certificatul trebuie să fie valabil la data depunerii cererii de finanţare şi se depune în original sau în copie legalizată.
– Planul de afaceri (în original)
– Studiul de fezabilitate
– Proiectul tehnic
Dosarul se depune într-un singur exemplar la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu.
30 de milioane de lei este suma maximă care poate fi acordată unui proiect depus în cadrul acestei sesiuni pentru a fi finanţat din Fondul pentru Mediu
Termenul limită de depunere a proiectelor este 15 iulie a.c.