"Proiectele au fost gândite în special pentru trecut. Proiectele au fost gândite separat, ca şi insule, să rezolve mai degrabă probleme punctuale decât probleme pentru mai multe ministere", a precizat Puchiu.
Mai mult, oficialul guvernamental susţine trebuie scurtat timpul de elaborare şi implementare pentru aceste proiecte. "De cele mai multe ori, prima etapă a proiectului o constituie elaborarea proiectului care durează trei până la şase luni. Urmează achiziţia componentelor hardware pe care se dezvoltă soluţia în următorii doi-trei ani, când hardwere-ul a devenit nefuncţional", a spus Puchiu.
Oficialul guvernamental a subliniat că la nivelul departamentului pe care îl reprezintă se colectează date din toată administraţia care apoi sunt distribuite pe trei componente: către public, prin portalul data.gov.ro care a fost deja lansat, către factorii de decizie, componentă pentru care a fost depus un proiect pentru a fi finanţat din fonduri UE şi către administraţie.
Un pas înainte în comunicarea informaţională între instituţiile statului a fost reprezentat şi de Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unui Comitet tehnico – economic unde vor fi puse laolaltă toate proiectele de IT, a mai spus Radu Puchiu.
Conform studiilor recente, reţelele mobile acoperă deja 90% din populaţia lumii. Din ce în ce mai multe bănci oferă servicii de mobile banking, acesta devenind un canal digital esenţial în uşurarea vieţii cotidiene, prin scutirea timpului pierdut la ghişee şi evitarea procedurilor anevoioase. Studiile arată că mobile banking-ul va deveni mult mai important ca utilizare de către clienţi decât internetul, call center-urile, agenţiile sau bancomatele. AGERPRES