Proiectele eoliene, ţinute în loc de morile de vânt ale birocraţilor

Băncile nu sprijină investiţiile în energie regenerabilă pentru că o lege veche de doi ani nu are încă norme de aplicare. Din bugetul total al Fondului de Mediu, în trei ani, s-au alocat 20% pentru finalizarea a 8 proiecte, alte 43 fiind aprobate spre finanţare. Cea mai mare finanţare de la Fondul de Mediu a fost acordată proiectului unui parc eolian ce va fi construit lângă Mangalia. Cele 20 de milioane de lei (5,4 milioane de euro, la data semnării contractului) au fost obţinu

Băncile nu sprijină investiţiile în energie regenerabilă pentru că o lege veche de doi ani nu are încă norme de aplicare. Din bugetul total al Fondului de Mediu, în trei ani, s-au alocat 20% pentru finalizarea a 8 proiecte, alte 43 fiind aprobate spre finanţare.

Cea mai mare finanţare de la Fondul de Mediu a fost acordată proiectului unui parc eolian ce va fi construit lângă Mangalia. Cele 20 de milioane de lei (5,4 milioane de euro, la data semnării contractului) au fost obţinute de firma Atra Eco SRL din Chiajna, al cărui principal obiect de activitate este recuperarea materialelor reciclabile sortate. Ionel Cherciu, proprietarul firmei, ne-a explicat că parcul, ce va fi amenajat pe o suprafaţă de circa 500 de hectare, va putea alimenta cu energie electrică aproximativ 6.000 de case. „Cele 12 turbine, pe care le vom aduce din Olanda, vor genera 12 MWh. Finanţarea obţinută acoperă doar 30% din valoarea totală a proiectului, faţă de 50% cât era prevăzut iniţial, din cauza devalorizării leului, dar şi a creşterii tuturor costurilor. Cererea a fost aprobată în şase luni, dar fără ajutorul unui consultant nu am fi reuşit“. Până în prezent, au fost obţinute autorizaţia de construcţie şi cea de racordare. „Legea nr. 220, care stabileşte sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a apărut în urmă cu doi ani, dar normele de aplicare nu s-au publicat nici până astăzi. Din acest motiv, băncile refuză să ne acorde finanţare pentru acest proiect. Dacă am avea toţi banii, parcul ar fi gata în patru luni“, spune Cherciu. Deşi întâmpină dificultăţi, patronul Atra are planuri de extindere: „Vrem să ajungem la 80 MWh şi, de aceea, cumpărăm în continuare terenuri în zonă. În curând, vom intra în parteneriat cu două companii austriece, cu care intenţionăm să construim şi o mică centrală hidroelectrică“.

Incinerarea deşeurilor periculoase, o afacere de secol XXI

Tot cu 20 de milioane de lei va fi finanţată şi instalaţia de incinerare a deşeurilor industriale periculoase, pe care SC Pro Air Clean o va construi în comuna Perieţi din judeţul Ialomiţa. Acţionarul principal al acestei firme este compania Chinox Beteiligungs GmbH din Germania, restul acţionarilor fiind cetăţeni români. Conform directorului general, Nicolae Strîmbeanu, valoarea totală a investiţiei este de 12,5 milioane de euro, la care se adaugă cheltuieli neeligibile de alte două milioane de euro. „Instalaţia va avea o capacitate de 22.000 de tone pe an şi este destinată incinerării deşeurilor industriale periculoase, a celor sanitare, a deşeurilor agrochimice expirate şi a ambalajelor de pesticide. Deşeurile vor fi aduse în special din Bucureşti, Moldova şi Constanţa- port“, explică Strîmbeanu. Proiectul a fost depus în luna aprilie a anului trecut şi a fost aprobat trei luni mai târziu. Licitaţia pentru realizarea instalaţiei de incinerare a fost câştigată de o companie belgiană, urmând ca lucrările să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. Directorul Pro Air Clean spune că noua investiţie va da de lucru la 200 de persoane. Firma a mai obţinut două finanţări de valoare mai mică. Este vorba de fonduri de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru dezvoltare industrială, pentru un proiect ce vizează deşeurile pericul oase cu conţinut de halogen. Celălalt proiect, destinat dotării unor laboratoare pentru determinarea compuşilor periculoşi, a fost finanţat din fonduri europene.

Trebuie menţionat faptul că Fondul pentru Mediu este constituit conform principiului european „Poluatorul plăteşte“ şi este gestionat de către Administraţia Fondului de Mediu, instituţie publică  aflată în subordinea Ministerului Mediului. Sursele de venit ale fondului sunt publice şi constau în taxe şi contribuţii datorate bugetului. Banii se întorc la societăţile comerciale, prin diverse proiecte pentru investiţii de mediu, considerate prioritare şi totodată necesare îndeplinirii angajamentelor asumate de ţara noastră în procesul de aderare la UE.

313,4 milioane de lei este valoarea totală a proiectelor aflate în curs de finanţare din Fondul de Mediu, în perioada 2006-2009