Investitorii se „bat“ în proiecte rezidenţiale, din ce în ce mai mari şi cu mai multe facilităţi. Preţurile apartamentelor rămân neclintite, în ciuda unei concurenţe acerbe între investitori.

Va curge „lapte şi miere“ pe piaţa caselor din România? Răspunsul investitorilor este afirmativ. „Cel puţin cinci-zece ani de-acum înainte piaţa se va dezvolta progresiv, chiar dacă ar putea apărea oscilaţii mici sau perioade de stagnare“, susţine Ionuţ Bordei, reprezentantul firmei de consultanţă Eurisko.
Sumele vehiculate pe această piaţă sunt ameţitoare. Pentru demararea unui proiect important este nevoie de achiziţia unui teren care costă între trei-patru milioane şi 20-30 milioane de euro. Recent, compania Engel a cumpărat mai multe terenuri cu valori până în zece milioane de euro. GEA Presa din Spania a cumpărat o fabrică de ulei cu 28 milioane de euro, pe care o va demola şi va construi un ansamblu multifuncţional, cu apartamente şi spaţii comerciale. Aceste fonduri reprezintă investiţiile iniţiale, fiind urmate de serviciile de proiectare şi arhitectură.

În funcţie „viteza“ operaţiunilor de autorizare, proiectul se pune pe picioare după minimum şase luni şi poate fi gata în cel puţin un an şi jumătate. Banii vor începe să curgă însă după primele şase luni, după obţinerea autorizaţiei, putându-se realiza contractarea locuinţelor. Dacă oferta este bună şi preţurile competitive, avansurile de la beneficiari încep să se adune. Cu aceşti bani sunt acoperite costurile lucrărilor de construcţie. Ulterior, sunt folosite şi creditele oferite de bănci, pe etape de construcţie. Aşa că, un investitor norocos rulează în mare parte banii beneficiarilor de locuinţe.

Locuinţele de lux se vând cu mare succes

Pe piaţa rezidenţială, există două unităţi de măsură: valoarea proiectelor, dată de estimarea preţurilor de piaţă ale locuinţelor, şi valoarea investiţiilor, care reprezintă câţi bani aduc societăţile ce dezvoltă proiectele. Dar care este relaţia între cele două unităţi de măsură? „Înmulţiţi valoarea de vânzare a proiectelor cu 50-60% şi veţi afla valoarea investiţiei“, declară Bogdan Georgescu, director al agenţiei imobiliare Colliers International.
Printre firmele care urmăresc diversificarea portofoliului şi dezvoltarea unor cartiere în cât mai multe oraşe ale ţării se numără compania Andama, finanţată de un fond de investiţii din Statele Unite. Compania intenţionează să construiască în principal apartamente, cu o valoare totală de circa 600 milioane de euro, în Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Bacău şi Braşov.

Ca strategie, unii investitori vor să profite de moment şi lansează rapid proiectele, alţii aşteaptă să vadă cum va evolua piaţa. Neocity deţine multe terenuri în zona Lacului Colentina, dar şi în centrul Capitalei, precum şi în Constanţa. Deocamdată, niciunul din cele şase proiecte prevăzute nu au fost scoase la contractare.
Investitorii români sunt cei mai dinamici. Firma Domus Stil a construit un ansamblu de peste 250 de case şi acum contractează ansamblul Confort Park, de peste 400 de apartamente. Preţurile mici, sub 1.000 euro/mp construit, au făcut ca vânzările să meargă pe bandă rulantă. La fel a procedat şi Impact SA, care are un portofoliu de peste 1.500 de case şi un proiect în lucru de peste 3.000 de apartamente şi vile.
Şi firma româno-americană Adama marşează pe clasa medie, în cartierele Dristor şi Titan din Bucureşti. Preţurile apartamentelor coboară până la 1.100 euro/mp construit plus TVA. Pe un segment asemănător de cumpărători se bazează şi Rom Canada, un grup finanţat din Olanda şi Cipru, care construieşte ansamblul West Park din Militari, cu 1.400 de apartamente. Deocamdată, vânzările au un ritm lent.
Şi locuinţele mai scumpe, dar situate în zone foarte bune se vând repede. Ca tip de ofertă, spaniolii construiesc de regulă locuinţe situate în zone exclusiviste, de la mediu spre lux, în special în Băneasa sau Pipera (cunoscute fiind ansamblurile Ibiza şi Natura Residence). Acelaşi target îl urmăreşte şi compania grecească Technical Olympic Group, cu ansamblul Green Lake, situat tot în zona de nord a Capitalei. Ca urmare, preţurile pornesc de la 1.300 euro/ mp construit plus TVA.

Tot pe lux a mizat şi Băneasa Investment când a ales zona Băneasa din Bucureşti. Preţurile celor 3.000 de vile şi apartamente depăşesc 1.500 euro/mp construit plus TVA. Până acum, din prima fază a proiectului, firma a vândut circa 200 de apartamente.
Există şi investitori care şi-au realizat „portofolii“ de proiecte variate. Un astfel de exemplu este Triumf Construct, care a construit în ultimii trei ani peste 400 de locuinţe, unele de lux, altele pentru clasa medie, în Bucureşti şi Constanţa. În acest an, libanezii de la Triumf intenţionează să demareze alte opt proiecte, cu un total de peste 900 de apartamente şi 40 de vile, potrivit directorului de marketing Leonard Buianu. 

Campionii“ afacerilor cu ansambluri de vile sau apartamente

Fadesa Immobiliaria (Spania) – 1,05 miliarde euro
Neocity Group (Israel) – 1 mld. euro
Băneasa Investments (acţionariat majoritar românesc) – 400 milioane euro
GTC (Israel) – 250 milioane de euro în patru proiecte
Red Management şi Grupo Lar (Spania) – 380 milioane euro,
Engel (Israel) – 660 milioane euro
Ibiza (Spania) – 600 milioane euro
GEA Presa (Spania) – circa 200 milioane euro
Triumf Construct (Liban) – circa 200 milioane euro
Adama (SUA) – 600 milioane euro
Europa Investment Group (Lituania) – 180 milioane euro
MARR (Rusia) – 70 milioane euro
Domus Stil (România) -100 milioane euro
Asmita Gardens (India şi Marea Britanie) – 60 milioane euro
Technical Olympic Group (Grecia) – 140 milioane euro
South Pacific (Australia) – 146 milioane euro
Immoeast (Austria) – 130 milioane euro)
Anchor Group (Turcia) – 80 milioane euro
Niro (România) – 250 milioane euro
Diekat (Grecia) – 9,3 milioane dolari
Rom Canada (Olanda şi Cipru) – 100 milioane de euro
Conarg (România) – 60 milioane euro
Rotary (România) – 70 milioane euro
ACM4 (România) – 22 milioane euro

25-1426-20_centralpark.jpg

Central Park, un proiect de peste 400 de apartamente al Niro Group, România, s-a vândut integral. Avantajul a fost locaţia –zona Ştefan cel Mare.

25-1430-20_qaudra_ap.jpg

Quadra Place, un alt proiect al unui investitor român – Conarg, a avut un succes remarcabil. În două luni, s-au epuizat toate cele 343 de apartamente.

25-1429-20_incityresidences.jpg

INCity Residence reprezintă primul ansamblu al Anchor din Turcia. Din toamnă şi până acum, s-au vândut peste 70% din cele 502 apartamente.

 


25-1427-20_confort_park_domus.jpg

Confort Park, de 464 apartamente, este tot o investiţie 100% românească, a grupului Domus Stil. Lansat în februarie, s-a contractat în procentaj de peste 60%.

25-1431-20_rosegarden.jpg

Rose Gardens, al grupului GTC din Israel, va avea în total 908 apartamente. În trei luni de la începerea contractării, s-au vândut peste 350 de unităţi.