Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul delegat pentru Investiții și Proiecte Europene, revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE ar trebui să se concentreze pe intervenții specifice menite să stimuleze investițiile în domeniile prioritare. Reducerea alocărilor disponibile pentru statele membre nu ar trebui să fie considerată o opțiune viabilă. Miercuri, Bolos a avut o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.
Într-o postare pe Facebook, ministrul a precizat că proiectele de investiții strategice ale României sunt sigure. La această concluzie a ajuns după discuțiile cu premierul Nicolae Ionel Ciucă și Johannes Hahn privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE (2021-2027). În prezent, accentul se pune pe consolidarea sustenabilității finanțelor publice și pe reducerea nivelului de îndatorare, luând în considerare, în același timp, impactul crizei conflictului de la graniță.
„Proiectele strategice de investiţii ale României sunt în siguranţă. Este concluzia la care am ajuns după discuţia pe care am avut-o cu domnul premier Nicolae Ionel Ciucă alături de domnul Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget şi Administraţie, pe tema revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE (2021-2027). Suntem în acest moment într-o fază de consolidare a sustenabilităţii finanţelor publice, de reducere a nivelului datoriilor, la care se adaugă efectele crizei generate de războiul de la graniţă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Trebuie să se mențină un echilibru în derularea proiectelor strategice naționale
În aceste condiții, ministrul Marcel Boloș a avertizat că este esențial să se mențină echilibrul în derularea proiectelor strategice naționale finanțate din fonduri europene în această perioadă.
El a subliniat că, în acest an, autoritățile de management sunt programate să inițieze 80% din apelurile planificate pentru bugetul de 46 de miliarde de euro alocat în perioada 2021-2027. În consecință, s-a convenit de comun acord că orice revizuire efectuată ar trebui să fie orientată și precisă, cu scopul de a stimula investițiile în domeniile prioritare. Reducerea alocărilor accesibile statelor membre nu trebuie să fie considerată o opțiune viabilă, după cum a declarat ministrul pentru investiții și proiecte europene.
„Să nu uităm că anul acesta Autorităţile de Management vor lansa 80% dintre apelurile pe care le avem planificate pentru bugetul de 46 de miliarde de euro din 2021 – 2027. Tocmai de aceea, am agreat că la revizuire trebuie să se intervină chirurgical, strict pentru stimularea investiţiilor în domeniile prioritare. Iar reducerea alocărilor de care statele membre dispun nu poate fi o variantă”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.