Proiectul care pune România în top pe harta Europei. Vom întrece pe toată lumea

harta romania

România vrea să dea o adevărată lovitură în agricultură și să devină „grânarul Europei”. Acest titlu ar poziționa țara noastră printre cele mai importante din blocul comunitar. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit mai multe explicații.

Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, țara noastră se pregătește să devină un gigant în agricultură. Florin Barbu spune că reabilitarea infrastructurii principale de irigații va fi finalizată în 2027.

România se pregătește să devină un gigant în agricultură

În acel moment, România ar putea produce anual 30 de milioane de tone de porumb pe două milioane de hectare de teren. Simultan, se fac investiții masive în Portul Constanța. Acesta va deveni un nod principal de tranzit în Europa, datorită modificării rutelor de transport internațional.

„Avem 162 de amenajări cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, 31 le-am recepţionat pe o suprafaţă de 581.000 de hectare şi sunt funcţionale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii şi sunt în finalizare cu încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitaţie publică şi 49 de obiective la care este finalizată proiectarea. Cu acestea se termină cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevăzut în program”, a declarat Florin Barbu.

SURSA FOTO: Freepik

Ministerul Agriculturii a alocat fonduri substanțiale pentru acest proiect

Ministerul Agriculturii a alocat fonduri substanțiale pentru acest proiect. Este vorba despre 100 de milioane de euro sub formă de credite bugetare și peste 200 de milioane de euro sub formă de credite de angajament.

„De asemenea, am lansat şi suntem în depunere de proiecte pe infrastructura secundară de irigaţii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeană, fără cofinanţare şi inclusiv TVA-ul este eligibil, iar în componenta lor, pe lângă reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, beneficiarii pot să-şi achiziţioneze şi echipamentele de irigat pentru suprafaţa pe care o reabilitează”, a mai spus Florin Barbu.

Ministrul a oferit apoi explicații suplimentare. El a fost întrebat despre funcționalitatea sistemului de irigații existent înainte de 1989. Potrivit ministrului, niciodată nu s-au irigat trei milioane de hectare din cauza rotației culturilor.

Cu toate acestea, până în 2027, cele 2,2 milioane de hectare prevăzute vor fi complet reabilitate. Acest lucru va permite creșterea semnificativă a producției agricole.

De exemplu, irigarea a două milioane de hectare cu porumb ar putea duce la o producție anuală de 30 de milioane de tone. Acesta este echivalentul producției actuale pe cele 9 milioane de hectare cultivate în momentul de față.