Proiectul de buget este discutat astăzi în Parlament

Comisiile de specialitate reunite ale celor două Camere se întrunesc astăzi, de la ora 11.00, pentru a aviza bugetele ordonatorilor principali de credite, primul pas în vederea adoptării proiectului de buget pe 2017, anunță news.ro.

UPDATE Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care va avea în 2017 o finanțare bugetară de 1,99 miliarde de lei, informează Agerpres. 

Calendarul prevede ca proiectul să fie dezbătut în weekend în Comisiile reunite de buget, pentru raport, apoi va intra la plen pentru votul final cel mai probabil marţi.

Proiectul legii bugetului de stat vine cu întârziere în Parlament, după ce prima formă a fost contestată de liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut rediscutarea lui. Ulterior, el a fost amânat din cauza avizării de către CSAT, după ce Guvernul a trimis la Administraţia Prezidenţială bugetul abia vineri, iar şedinţa Consiliului a avut loc marţi.

Ca în anii ‘90

Toate aceste tergiversări au făcut ca proiectul de buget să fie mult întârziat față de momentul când ar fi fost cel mai bine să fie adoptat: în anul anterior intrării în vigoare. Situația de astăzi nu este însă o excepție. Astfel, bugetul pe 2013 a apărut în Monitorul oficial abia pe 21 februarie 2013, în timp ce bugetul din 2010 a fost adoptat în luna ianuarie a aceluiaşi an. Aceste exemple nu sunt deloc  ieşite din comun. În anii ’90 devenise o obişnuinţă ca bugetele să se adopte în luna aprilie, mai sau chiar iunie, adică după aproape jumătate de an de când ar fi trebuit să intre în vigoare. Că acei ani au fost pierduţi de economia românească, este ştiut de toţi. De asemenea, o observaţie validă este şi că cele mai consistente creşteri economice au fost înregistrate în anii în care a existat o guvernare stabilă, iar bugetul de stat a fost promulgat din timp.