Proiectul de emitere online a actelor de stare civilă se poate realiza până la finele trimestrului trei din 2015, însă, deocamdată, se aşteaptă o decizie a Curţii de Apel în urma unor contestaţii, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
'Se aşteaptă o decizie a Curţii de Apel, dar noi vom finaliza proiectul de emitere online a actelor de stare civilă până la finele trimestrului III din 2015. Este foarte posibil, nu sunt termene limită de neatins. Este un proiect important, util şi necesar României. Cred că acele acte care au dus la retrocedări pe documente de stare civilă false, în 5 ani de acum înainte, în procesul acesta de înregistrare într-o bază de date foarte bine securizată, lucrurile acestea nu au cum să se repete. De asemenea, utilizarea la nivelul administraţiei publice locale a acestui sistem va facilita foarte mult activitatea din primării şi consilii judeţene. Este un exemplu de proiect bine gândi', a spus Cotovelea.
În ceea ce priveşte proiectul privind informatizarea datelor de cadastru, şeful MSI a afirmat că doar primă etapă va fi finalizată până la sfârşitul semestrului I 2015, însă proiectul va continua şi cu fonduri bugetare.
'Aici, lucrurile stau puţin mai diferit. Avem o primă etapă care va fi finalizată undeva la sfârşitul semestrului I din anul 2015, dar lucrurile acestea vor continua. Pot să argumentez şi să susţin demersul Guvernului României de a avea intervenţii publice finanţate şi din fondurile europene 2014 – 2020. Aici suntem într-o situaţie mai dificilă, pentru că, într-un clasament la nivel european, suntem aproape de ultimele locuri. Este nevoie, în România, de acest tip de activităţi şi investiţii. Nu vom soluţiona nici măcar un sfert din nevoile şi necesitatea acestor tipuri de proiecte până la sfârşitul anului 2015. Vom continua şi cu bani de la buget, în limita spaţiului bugetar', a explicat Răzvan Cotovelea.
Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunţat, la începutul lunii martie, că pune în aplicare decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor /CNSC/ de reanalizare a ofertelor depuse pentru proiectul de emitere online a actelor de stare civilă /SIIEASC/ şi aşteaptă decizia Curţii de Apel, unde una dintre companiile câştigătoare a depus o plângere.
În data de 20 februarie 2014, societatea Romsys a depus o plângere la Curtea de Apel Bucureşti, prin care solicită suspendarea executării dispoziţiilor deciziei CNSC şi modificarea acesteia. În urma anunţării asocierii declarate câştigătoare, S&T România şi UTI Grup au contestat la CNSC rezultatul licitaţiei pentru sistemul de emitere online a actelor de stare civilă.
La jumătatea lunii decembrie 2013, MSI anunţa că un consorţiu format din Romsys, Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC), cu o propunere financiară de 94,9 milioane lei. Subcontractanţi în acest proiect au fost desemnate companiile Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage.
Potrivit MSI, în cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 de milioane de documente. Bugetul total al proiectului de eliberare online a actelor de stare civilă este de 35 de milioane de euro. Proiectul prevede servicii de dezvoltare şi implementare, servicii de scanare şi stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea de echipamente hardware – servere şi echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicaţii, certificate digitale) – pentru toate cele 3.188 de Unităţi Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui data – center. Totodată, se vor presta servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect, informare şi publicitate pentru implementarea proiectului. AGERPRES