Proiectul de lege L159/2019 a fost adoptat de Senat, care este for decizional. Acesta prevede o serie de modificări la Legea Educaţiei nr 1/2011, printre care și eliminarea limitei de “două mandate complete” pentru rectorii universităţilor
Cel care a inițiat proiectul de lege este senatorul PSD Liviu Marian Pop. De asemenea, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat: Articolul 213 din LEN prevedea la alineatul 7 că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”
Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.
USR s-a abținut de la vot
Pe de altă parte, la dezbaterea dinainte votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat că aceste modificări sunt inadmisibile.
“În schimb un lucru negativ este faptul că prin actuala lege, printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale ulterior s-a spus două “mandate complete” și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege”
De precizat este că Legea a fost votatată cu 73 de voturi pentru şi 34 de abţineri.
În momentul de față, Legea educației în vigoare prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”