Probleme mari pentru fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Cei de la Comisia pentru drepturile omului din Senat au dat aviz negativ proiectului de lege inițiat de către fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu. Acesta voia ca SRI să fie reintrodus in anchetele penale.
SRI, în afara anchetelor penale
Nu doar Senatul a dat aviz negativ. Și cei de la CSM au emis un punct de vedere negativ. Spun că proiectul încalcă drepturile și libertățile fundamentale. Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, dupa ce Klaus Iohannis l-a aprobat in CSAT.
Proiectul initiat de ex-ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, impreuna cu deputatii Cristina Traila si Gabriel Andronache, toti membri PNL, privind SRI si reintroducerea instituției in dosarele penale a primit o prima lovitura in Senat.
Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati din Senat a votat marti, 5 ianuarie 2021, impotriva proiectului si a acordat aviz negativ, decizia fiind luata cu majoritatea voturilor senatorilor prezenti, conform luju.ro.
Senatorii din comisia pentru drepturile omului resping initiativa legislativa a ministrului Justitiei prin care se reglementeaza posibilitatea ca interceptarile si activitatile de supraveghere ale SRI rezultate din activitati autorizate pe mandate de siguranta nationala sa fie folosite in dosarele penale, astfel cum sunt comunicate de SRI, ca mijloc de proba.
CSM arăta la sfarsitul anului trecut, in motivele pentru care a emis un punct de vedere negativ, ca proiectul care forteaza reintroducerea SRI in dosarele penale incalca drepturile si libertatile fundamentale.
In schimb, CSAT a avizat pozitiv proiectul, documentul fiind semnat chiar de presedintele Klaus Iohannis. Printre cei care au participat la luarea deciziei s-a numarat inclusiv ex-ministrul Justitiei Catalin Predoiu, care si-a avizat singur proiectul, dar si seful SRI Eduard Hellvig.
Initiativa legislativa a fost justificata de Catalin Predoiu prin punerea de acord a legislatiei in vigoare cu cele retinute de CCR in Decizia 55/2020. Adica prin decizia prin care Curtea a decis ca procurorii nu vor mai putea folosi ca mijloace de proba inregistrarile facute pe mandate de siguranta nationala pentru ca inculpatii nu au posibilitatea sa conteste probele rezultate.