Mai precis, senatorul doreşte să introducă în Codul Penal conceptul de "regret efectiv", ceea ce înseamnă un "comportament benevol şi efectiv al persoanei care a săvârşit o infracţiune pentru prima oară, denunţându-şi fapta organelor abilitate, dorind în acest fel să contribuie la aflarea şi descoperirea infracţiunii sale", conform expunerii de motive a senatorului.

"Denunţându-şi infracţiunea, persoana care a săvârşit-o, regretă sincer comiterea acesteia, recunoscându-şi astfel vinovăţia", mai scrie senatorul.

"Regretul efectiv se exprimă şi prin repararea prejudiciului cauzat sau prin compensarea acestuia în formă bănească sau în altă formă, prin trecerea bunurilor şi mijloacelor proprii ale infractorului în proprietatea părţii vătămăte", se arată în expunere.

Motivul pentru care senatorul a înaintat această propunere de modificare a Codului Penal este unul simplu: supraaglomerarea penitenciarelor, care atrage condamnări la CEDO pentru care România plăteşte anual sute de mii de euro, având în vedere că în penitenciale sunt încarcerate peste 30 de mii de persoane, în condiţiile în care în cele 44 de penitenciare este spaţiu doar pentru 20 de mii de persoane.

Mai mult, argumentează parlamentarul român, numărul persoanelor implicate într-un proces a crescut cu aproape 40% în ultimii ani, ceea ce înseamnă că aproximativ una din trei persoane se prezintă în faţa instanţei.