Proiectul de reducere al pesticidelor, retras

Siegfried Mureșan spune că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că a retras propunerea privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa.

Europarlamentarul liberal spune că partidul sprijină agricultura durabilă și protejarea mediului. Totuși, el spune că astfel de obiective trebuie realizate cu fermierii, nu împotriva acestora.

”Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunţat în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa. Noi, europarlamentarii PNL şi întreg Grupul PPE, am fost întotdeauna împotriva propunerii care ar fi afectat fermierii”, a arătat, marţi, Siegfried Mureşan, într-o postare pe Facebook.

UE ascultă de îngrijorările fermierilor

El a argumentat că PNL promovează agricultura sustenabilă și conservarea mediului, subliniind că aceste obiective trebuie atinse în parteneriat cu fermierii, și nu prin adoptarea unor măsuri împotriva intereselor lor.

Mureșan a adăugat că Uniunea Europeană demonstrează că ia în considerare îngrijorările fermierilor și furnizează soluții pentru sectorul agricol.

În mai anul trecut, europarlamentarul PNL a comunicat că la Adunarea Politică a Partidului Popular European a fost adoptată o rezoluție menită să ofere sprijin fermierilor din România și din Europa.

El a explicat că, în primul rând, sprijină majorarea alocărilor financiare pentru agricultură în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene.

Mureșan a subliniat că fermierii din România și din toate statele membre ale UE au fost afectați puternic de:

  • inflație
  • pandemia de COVID-19
  • consecințele războiului din Ucraina

”În primul rând, susţinem creşterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Fermierii din România şi din toate ţările UE au fost puternic afectaţi de inflaţie, de pandemia de COVID-19, dar şi de consecinţele războiului din Ucraina. Pentru mulţi fermieri, costurile au crescut mai mult decât veniturile în ultima perioadă şi misiunea lor de a garanta siguranţa alimentară pe continent a devenit din ce în ce mai grea. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate şi la preţuri accesibile în ţările noastre, dar şi pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului”, explica atunci Siegfried Mureşan.

Siegfried Mureşan
SURSA FOTO: Facebook, Siegfried Mureşan

PPE se asigură că măsurile nu-i vor afecta pe fermieri

El a respins țintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producția agricolă. Propunerea Comisiei de a reduce acest consum cu 50% în toate țările membre până în 2030 nu ia în considerare realitățile de pe teren.

El a evidențiat că aplicarea acestei ținte ar conduce la o imediată scădere a producției și veniturilor agricole.

De asemenea, a subliniat că unele țări vor fi afectate mai sever decât altele. El a menționat că România consumă deja mai puține pesticide decât alte țări.

Impunerea unei reduceri de 50% a consumului de pesticide pentru agricultorii români ar face dificilă obținerea unei producții suficiente.

”Ca atare, respingem ţintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producţia agricolă. Deşi suntem un susţinător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate ţările membre până în 2030, nu ţine deloc cont de realitatea din teren.

În primul rând, aplicarea acestei ţinte va duce la o scădere imediată a producţiei şi veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la graniţele noastre. În al doilea rând, unele ţări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puţine pesticide decât alte ţări cu sectoare agricole mai industrializate.

Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obţină o producţie suficient de mare pentru a se întreţine şi a continua să producă.

Ne dorim reducerea pesticidelor în producţia agricolă, fermierii o doresc şi ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să ţină cont de nevoile şi specificul fermierilor din toate ţările membre şi protejând fermele mici şi medii.

Propunem în schimb, creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor creşte productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide”, completa Mureşan.