Cel mai scump complex imobiliar privat din SUA, finanţat în proporţie de peste 50% de grupul Dubai World, aflat în mari dificultăţi financiare, a fost inaugurat în Las Vegas, în prezenţa a 5.000 de invitaţi, transmite AFP.

CityCenter (foto) a costat 8,5 miliarde de dolari şi ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare în inima bulevardului Strip, unde sunt concentrate cele mai mari hoteluri-cazinouri din oraşul jocurilor.

Din această sumă, 4,5 miliarde de dolari provin din fondurile Dubai World, în condiţiile în care promotorul proiectului, MGM Mirage, nu a putut asigura singur finanţarea.

Noul ansamblu include peste 4.000 de camere, trei noi hoteluri clasice, fără mese de joc sau jocuri electronice, şi un centru comercial de lux.

„Este rezultatul reunirii tuturor talentelor noastre”, a declarat Cesar Pelli, care a proiectat CityCenter în colaborare cu alţi arhitecţi renumiţi, precum Rafael Vinoly, Daniel Libeskind şi Norman Foster.

Pelli este renumit pentru proiectarea turnurilor Petronas din Kuala Lumpur.

Printre invitaţi s-au aflat actriţele Longoria Parker, eroina serialului „Neveste Disperate”, şi Priscilla Presley.

Preşedintele Barack Obama urmează să viziteze şi el complexul, în timpul unei escale spre Hawai, unde va petrece vacanţa de Crăciun.

La sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile din Dubai au cerut un moratoriu pentru plata datoriilor Dubai World, anunţ care a afectat pieţele financiare mondiale timp de mai multe zile.