AOJND (Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță) reacţionează la intenţiile Guvernului României privind impozitarea jocurilor de noroc.
Operatorii de jocuri de noroc online critică proiectul Guvernului
Potrivit Asociaţiei care reunește principalii operatori de jocuri de noroc online licențiați în România, ultima variantă a proiectului de mărire a taxelor percepute jucătorilor îi afectează doar pe cei care joacă pe platformele online.
În schimb, jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiționale sau cluburi de poker sunt scutiți de orice taxă la retrageri de până la 66.750 de lei, precizează AOJND într-un comunicat de presă.
Mai exact, conform ultimei variante de proiect, câștigurile de până la 10.000 de lei sunt taxate cu 3%, cele de până la 66.750 lei sunt taxate cu 20%, iar cele ce depășesc această sumă cu 40%.
În același timp, participanții la jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sunt scutiți de taxe până la nivelul de 66.750 lei.
Odeta Nestor: Este o măsură neconcurențială, operatorii de jocuri de noroc o vor contesta
Odeta Nestor, președintele AOJND: „Vorbim, de fapt, doar de taxarea câștigurilor de la jocurile la distanță, toți ceilalți jucători fiind scutiți de taxe până la o valoare foarte mare.
Prin urmare, îi taxăm pe cei mai corecți operatori, pe cei care aplică cele mai avansate sisteme de asigurare a jocului responsabil, de protejare a minorilor și de înregistrare 100% corectă a veniturilor.
Este o măsură neconcurențială, care modifică piața în funcție de tipul de operator, tradițional sau online, pe același tip de jocuri, iar operatorii de jocuri de noroc o vor contesta.”
Se cere un prag de scutire de taxe pentru jucătorii platformelor online de 600 de lei
AOJND solicită ca un prag de scutire de taxe să fie aplicat și la jucătorii platformelor online, până la o valoare de 600 de lei, pentru o abordare echitabilă.
Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicențiate în România.
Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească.
În plus, România rămâne singura țară din UE care taxează retragerile, nu câștigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanțial crescute este mult mai mare.
AOJND reiterează că aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 este imposibilă din punct de vedere tehnic pentru operatorii de jocuri de noroc la distanță, care trebuie să-și modifice sistemele tehnice, care sunt auditate de organisme independente, conform legii.