”Pe 9 decembrie eu zic că va fi făcută adresa de înaintare (a proiectului legii bugetului de stat – n.r.) de către Guvern”, a afirmat Adrian Câciu, într-un interviu difuzat miercuri seară la tv.

Adrian Câciu a vorbit despre ”o schimbare şi de paradigmă, şi de abordare” în ceea ce priveşte bugetul de stat.

”Eu mi-aş dori, că e foarte important, nu e doar să programezi. Să urmăreşti indicatorii de rezultat. Dacă anul ăsta faci un buget pentru anul viitor pe programe, anul viitor după luna septembrie vei putea să urmăreşti progresul: ai avut un program, ai un răspuns. Are un efect pozitiv, unul negativ, trebuie adaptat, modificat… „, a comentat ministrul de Finanțe.

Ministrul de Finanțe vrea să fie urmărite sumele care au fost alocate prin bugetul de stat

În opinia sa, acest lucru ar fi util pentru a evita situațiile de genul celor în care nu s-a știut pe ce s-au cheltuit banii sau fondurile au fost cheltuite greșit.

„Trebuie să ieşim din acea abordare care spunea: punem în buget la ministerul x, nu ştim pe ce s-au dus, sau ne vine Curtea de Conturi peste doi ani, vai ce surpriză, s-au cheltuit greşit banii”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Despre data la care va fi discutată legea bugetului de stat au vorbit în urmă cu o săptămână și liberalii. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a anunțat, pe 16 noiembrie 2022, că legea bugetului de stat pe anul 2023 va fi transmisă Parlamentului de la București spre dezbatere şi adoptare după data de 9 decembrie.

„Guvernul va adopta această propunere, urmând ca după data de 9 decembrie legea bugetului de stat să fie trimisă spre dezbatere şi adoptare Parlamentului României”, a spus liberalul.

Bani mai mulți pentru învățământ

În paralel, trebuie spus că un minister cheie a primit recent, la rectificare, o sumă importantă de bani. Este vorba de bugetul ministerului Educației, care a fost majorat în urma rectificării bugetare. Banii suplimentari vor fi folosiți pentru plata salariilor și burselor școlare.

Mai exact, bugetul pentru învățământ a crescut cu 554,35 milioane de lei în urma rectificării. Banii sunt destinați salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic.

„Am bucuria să vă anunț că în urma rectificării, bugetul pentru învățământ crește cu 554,35 milioane de lei! Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, prin ordonanță de urgență, a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022”, a declarat, la acel moment, ministrul Educației, Ligia Deca.