Guvernul a aprobat marţi proiectul legii responsabilităţii fiscale şi a cerut parlamentului ca acesta să fie adoptat în regim de urgenţă. Adoptarea legii reprezintă o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană. Legea responsabilităţii fiscale va institui principiul programării bugetare multianuale şi va crea un cadru clar pentru cheltuirea banilor publici: de exemplu, sunt interzise majorări ale cheltuielilor de personal cu ocazia re
Guvernul a aprobat marţi proiectul legii responsabilităţii fiscale şi a cerut parlamentului ca acesta să fie adoptat în regim de urgenţă. Adoptarea legii reprezintă o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană.
Legea responsabilităţii fiscale va institui principiul programării bugetare multianuale şi va crea un cadru clar pentru cheltuirea banilor publici: de exemplu, sunt interzise majorări ale cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare, dar şi cu 180 de zile înainte de alegeri.
De asemenea, proiectul preia angajamentele asumate în faţa FMI privind crearea Consiliului Fiscal, o instituţie formată din cinci membri votaţi de Parlament, dar independenţi politic, care să avizeze orice măsuri legislative cu impact asupra bugetului.
Update: Maximum două rectificări pe an
Orice rectificare bugetară trebuie să aibă în vedere concluziile unui raport semestrial privind situaţia economică şi bugetară, precum şi opinia Consiluilui Fiscal, se arată în proiectul legii responsabilităţii fiscale, aprobat, marţi, de Guvern.
Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare, iar acestea nu pot fi promovate în primele şase luni ale anului, conform documentului.
Rata anuală de creştere a cheltuielilor totale ale bugetului consolidat va fi menţinută sub rata anuală de creştere nominală a produsului intern brut prognozat, dacă soldul preliminat a înregistrat surplus în anul anterior, sau va fi cel mult egală cu rata anuală de creştere a PIB, dacă soldul preliminat este în echilibru sau excedentar în anul anterior.
În cazul în care se majorează cotele de impozitare, creşterea nominală a cheltuielilor totale ale bugetului general consolodat va fi cel mult egală cu creşterea nominală a veniturilor bugetare, fără a conduce la o deteriorare a soldului. Creşterea nominală a cheltuielilor se poate realiza începând cu anul următor celui îm care au fost majorate cotele de impozitare.
Mai multe detalii despre proiectul legii responsabilităţii fiscale găsiţi aici.