OMV Petrom se laudă cu progrese importante în implementarea proiectului Neptun Deep. Compania de petrol și gaze are deja peste 80% din acordurile de execuție necesare proiectului atribuite.
OMV Petrom și Transocean Barents au încheiat un acord evaluat la aproximativ 325 de milioane de euro. Astfel, compania românească va putea folosi platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents pentru cel puțin un an și jumătate.
Nu este singurul contract semnat. Un alt acord de circa 140 de milioane de euro a fost semnat cu Halliburton România. Ȋn acest caz, este vorba despre servicii integrate de foraj.
Neptun Deep capătă contur. OMV Petrom și Romgaz pot transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din UE
Cele două se alătură contractului anterior anunțat în valoare de 1,6 miliarde de euro cu Saipem. Ȋn acest caz, vorbim despre instalații offshore. OMV Petrom a semnat și alte contracte de dimensiuni mai mici, în vederea implementării Neptun Deep.
OMV Petrom subliniază că va colabora numai cu contractori şi furnizori internaţionali de renume. Compania, alături de Romgaz, preconizează să înceapă producția de gaze în Marea Neagră în 2027.
„Odată cu atribuirea contractelor pentru platforma de foraj şi pentru serviciile integrate de foraj, OMV Petrom a asigurat peste 80% din acordurile de execuţie necesare livrării proiectului Neptun Deep.
Lucrăm cu contractori şi furnizori internaţionali de renume, care au abilităţile şi experienţa necesare pentru a livra acest proiect complex. De asemenea, contăm pe experienţa furnizorilor noştri locali, care cunosc specificul mediului românesc, astfel încât să obţinem cele mai bune rezultate posibile pentru proiectul Neptun Deep.
Cel mai important obiectiv al nostru este să începem producţia în siguranţă şi cu respectarea bugetului, în 2027, împreună cu partenerul nostru Romgaz şi să sprijinim România în tranziţia sa spre a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE”, este mesajul transmis de CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.
Forajul va începe în 2025
Ȋnțelegerea ce vizează platforma de foraj semi-submersibilă de generația a șasea acoperă echipajul și serviciile asociate, precum și produsele, echipamentele și materialele necesare.
Transocean Barents reprezintă o platformă de foraj de ultimă generație, echipată cu un sistem de poziționare dinamică Clasa 3, ancore și platforme RAM duale. Astfel, poate opera eficient atât în locații cu adâncime redusă, cât și în cele cu adâncime mare.
OMV Petrom anunță că mobilizarea pentru proiectul din Marea Neagră va începe spre sfârșitul anului 2024. Activitățile de foraj vor avea loc în 2025. Se vor efectua forări pentru 10 probe, mai precizează compania.
Emisii cu mult sub normele industriei. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă
Având în vedere toate aceste angajamente semnate recent, OMV Petrom şi Romgaz sunt pregătite să livreze în siguranţă primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în 2027. Va fi respectat și bugetul de cel mult 4 miliarde de euro estimat pentru investiţiile totale.
OMV Petrom mai indică faptul că emisiile proiectului Neptun Deep vor fi menținute „la un nivel minim, semnificativ sub normele industriei”.
„Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producţie, unul pentru Pelican Sud şi două pentru Domino, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.
Platforma offshore îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (Digital Twin)”, a mai transmis sursa citată marți, 12 decembrie.