Proiectul Netcity se îndreaptă cu paşi repezi către etapa a doua

Netcity, reţeaua subterană de fibră optică pentru telecomunicaţii a Municipiului Bucureşti, se pregăteşte să intre în a doua etapă, ceea ce înseamnă mai puţine cabluri pe stâlpii din Capitală şi accesul liber al clienţilor la mai mulţi operatori

Bucureştiul începe să arate din ce în ce mai mult a capitală europeană. Prima etapă a proiectului Netcity, demarată la începutul anului 2008, a fost încheiată la sfârşitul anului trecut. Netcity Telecom, compania de proiect a UTI Systems care a câştigat licitaţia cu Primăria Capitalei, a creat o reţea subterană care se întinde pe 876 km, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din necesarul de canalizaţie pentru acoperirea întregului oraş. Peste 11.000 de clădiri dintr-un total estimat de 130.000 au, acum, internet prin reţeaua Netcity.

„Prima etapă este acoperită 100%, suma investită depăşind 40 de milioane de euro. Etapa a doua este în faza studiului de fezabilitate. Acesta va fi gata la începutul lunii mai“, a declarat Adrian-Răzvan Florea, CEO Netcity.
Lucrările pentru etapa a doua nu vor putea începe mai devreme de anul viitor, deoarece acest studiu trebuie să meargă la direcţia de specialitate a Primăriei, apoi în Consiliul General, care trebuie să îl aprobe, şi în baza lui contractul de concesiune va mai suferi modificări sau nu. Primul studiu de fezabilitate, realizat în 2006, arată că etapa a doua va avea 750 km şi va dura 18 luni. Este un termen nerealist, potrivit lui Florea. „Nu poţi realiza 750 de km în 18 luni, mai ales că între 15 noiembrie şi 15 martie există o restricţie de la Primărie în privinţa săpării sau montării de asfalt“, a declarat acesta. Potrivit CEO-ului Netcity, odată demarate lucrările, etapa a doua ar putea fi finalizată în 24 de luni, iar reţeaua Netcity realizată în etapa întâi și etapa a doua va reprezenta aproximativ 30% din necesarul de canalizaţie pentru acoperirea întregului oraş. Dacă în prima etapă au fost acoperite principale bulevarde şi străzi, în a doua etapă reţeaua se va extinde către cartiere şi străzile secundare.

Sfârşitul cablurilor

Avantajele reţelei NetCity sunt clare atât pentru operatori, cât şi pentru clienţi sau Primărie. Operatorii au de câştigat, deoarece aceştia obţin un grad de protecţie superior al reţelei subterane faţă de intemperii şi accidente, costurile cu mentenanţa sunt scăzute considerabil şi au acces transparent la resursele reţelei.

„Operatorii îşi reconstruiesc reţeaua pentru următorii 20 de ani. Un cablu de fibră optică are o durată de viaţă de 20 de ani, iar tubeta are o garanţie de 50 de ani. Cablul aerian are o durată de viaţă doar de 10 ani“, spune Florea. În ceea ce îi priveşte pe clienţi, prin NetCity aceştia au acces la mai mulţi operatori şi nu se mai pune problema să nu poţi să te abonezi la un anumit operator pentru că locuieşti într-un anumit cartier al Capitalei. „Netcity nu omoară industria, este exact pe dos. Operatori trebuie să îşi dezvolte modelele de business şi să continue să inoveze, iar prin aceasta clienţii au numai de câştigat“, explică Florea. Pe de altă parte, oraşul câştigă la capitolul estetică, dar obţine şi venituri la bugetul local prin încasarea redevenţei provenite din veniturile Netcity Telecom, fără a investi bani publici. Conform contractului de concesiune, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare (49 ani). Netcity Telecom îşi va recupera investiţiile pe pe întreaga durată a contractului din veniturile obţinute ca urmare a exploatării reţelei Netcity.

În prezent, compania încă se loveşte de reticenţa unor operatori care refuză să îşi ducă cablurile în subteran şi apelează la tot felul de tertipuri pentru a-şi păstra cablurile aeriene. Primăria a tăiat deja 5.500 de km de cablu pe 432 km de stradă şi alţi 15 km care au reapărut între timp. După un timp, acest joc de montare-tăiere a cablurilor va înceta, consideră Florea, iar Bucureştiul va intra în rândul capitalelor europene precum Londra, Paris sau Stockholm.


NETCITY ÎN CIFRE

876 numărul de km de canalizaţie construiţi
11.000 numărul de clădiri branşate la reţeaua Netcity
432 km de stradă unde s-au dezafectat cablurile aeriene
5.500 km lungimea cablurilor  dezafectate
800 tone greutatea cablurilor  dezafectate
26 de operatori folosesc reţeaua NetCity în prezent  
40 de angajaţi lucrează la NetCity
6,1 milioane euro a fost cifra de afaceri în 2012
1,2 milioane de euro, redevență pentru perioada 2008-2012. Pentru întreaga perioadă a concesiunii, estimările curente indică peste 50 milioane euro încasați de PMB.