Deşi locul lui Donald Trump a fost luat de către Joe Biden la Casa Albă, există în continuare divergenţe între Germania şi SUA. O recunoaşte chiar şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
Blinken: Nord Stream 2, principalul punct de dezacord între SUA şi Germania
Aflat la Berlin, secretarul american de stat a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă comună cu ministrul german de Externe, Heiko Maas. Blinken a subliniat că gazoductul Nord Stream 2 rămâne principalul punct de dezacord între SUA şi Germania.
Antony Blinken a descris gazoductul Nord Stream 2 drept „un proiect geopolitic al Rusiei care subminează securitatea Ucrainei şi a altor ţări” europene. Statele Unite doresc să se asigure că Rusia nu foloseşte energia ca „instrument de constrângere” împotriva vreunui stat european, a mai spus Blinken, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.
SUA vrea să obţină „ceva pozitiv” dintr-o „situaţie dificilă moştenită”
Atunci când Joe Biden a devenit preşedintele Statelor Unite, circa 90% din acest proiect era finalizat, prin urmare acum obiectivul Washingtonului este să obţină „ceva pozitiv” dintr-o „situaţie dificilă moştenită”, a recunoscut totuşi Antony Blinken.
Statele Unite şi Germania examinează cum pot „produce rezultate foarte credibile şi concrete” pentru a se asigura că Rusia „nu poate folosi” gazoductul ca „instrument coercitiv împotriva Ucrainei sau oricărei alte ţări”, a mai declarat secretarul american de stat.
Care este poziţia părţii germane?
Ministrul german de Externe a declarat şi el că Berlinul vrea o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi.
„Cunoaştem aşteptările Washingtonului. Este extrem de important pentru noi să ajungem la rezultate pe care şi Washingtonul le poate susţine”, a precizat acesta.
Donald Trump s-a împotrivit şi el proiectului Nord Stream 2, dar fără succes. Succesorul său, Joe Biden, a respins sancţiunile stabilite de Congres împotriva companiei care construieşte gazoductul, argumentând că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.
Gazoductul ce uneşte Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este în prezent construit în proporţie de 95%. Nord Stream 2 va permite dublarea volumului de gaze ruseşti exportate prin acest tronson către Europa şi în paralel diminuarea volumului de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina, privând această ţară de importante venituri din taxele de tranzit, pe lângă diminuarea importanţei sale geopolitice.
Sursa foto: Dreamstime