Proiectul Pegasus, o adevărată controversă. Marocul neagă dezvăluirile făcute de Le Monde

Marocul neagă că ar fi clientul NSO Group. În răspunsul său la o serie de întrebări exacte refritoare la utilizarea softului spion Pegasus comercializat de compania israeliană NSO Group, ambasada Marocului în Franţa a răspuns întrebărilor Forbidden Stories, pe 17 iulie, că „nu înţelege contextul [acestei] sesizării” şi afirmă că Amnesty International „nu a putut sa dovedească vreo relaţie între Maroc şi [NSO]”. Pe 19 iulie, într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială MAP, Marocul afirmă că „nu a achiziţionat niciodată programe informatice pentru a se infiltra în aparate de comunicaţii, şi că autorităţile marocane nu au recurs niciodată la astfel de acţiuni”.

Aceeaşi semnătură pe mai multe telefoane

„Proiectul Pegasus” a acumulat multple elemente, atât tehnice cât şi privind identitatea ţintelor, care arată foarte clar că Marocul este clientul NSO şi operează supravegheri electronice prin intermediul Pegasus. Numeroase victime ale softului spion au avut de altfel probleme cu serviciile de informaţii marocane, printre care militanţi partizani ai independenţei Saharei occidentale sau jurnalişti. Pe de altă parte, Citizen Lab de la universitatea din Toronto, unul din principalele centre de cercetare din lume privind softurile spion, a identificat din 2018 Marocul ca un forte probabil client al NSO, bazându-se pe o analiză a infrastructurilor utilizate de softul spion. Analize mai recente ale aceluiaşi Citizen Lab au confirmat că clientul marocan al NSO group a fost activ în Franţa din 2018 şi până în acest an.

Security Lab al Amnesty International a găsit urme ale Pegasus, purtând semnătura tehnică distinctivă a unui aceluiaşi client, pe telefoanele utilizate de jurnalistul Edwy Plenel sau fostul ministru François de Rugy, ca şi pe telefoanele militantei Claude Mangin şi jurnalistului marocan Omar Radi – două persoane care interesează în cel mai înalt grad serviciile de informaţii marocane, arată Le Monde.

„Probe materiale” publice

Într-un comunicat publicat pe 20 iulie, Regatul Marocului „îi desfide pe colportorii de alegaţii mincinoase şi nefondate, printre care Amnesty International şi consortiul Forbidden Stories, ca şi pe susţinătorii şi pe protejaţii lor, să furnizeze cea mai mică probă tangibilă materială în sprijinul poveştilor lor suprarealiste”.

Dovezile materiale sunt toate publice: ele au fost postate online de duminică de Security Lab al Amnesty International. Metodologia acestui raport a fost validată în mod independent de Citizen Lab din Toronto. Până astăzi, nu a fost semnalat niciun element care să pună în discuţie cea mai mică parte a acestui raport, a cărui seriozitate a fost salutată unanim în mediul securităţii informatice.

Analize concordante

NSO Group contestă, în bună parte, informaţiile publicate de diferite media partenere în cadrul „Proiectului Pegasus”. Compania neagă în special un punct crucial: ea afirmă că datele analizate de consorţiu, o listă de peste 50.000 de numere de telefon, nu au nimic de-a face cu sistemul Pegasus şi nu reprezintă „ţinte”.

Analiza multor telefoane figurând pe această listă arată, cum scriu media din consorţiu de la început, că ea conţine totodată numere care au fost infectate, numere care au fost ţintite şi numere care nu au fost ţintite de Pegasus. Mai mult de jumătate din telefoanele testate de Security Lab al Amnesty International au fost infectate sau prezentau urme ale softului spion – o coincidenţă extrem de mare dacă această listă nu are nicio legătură cu NSO şi intrumentul său.

NSO afirmă pe de altă parte că nu are niciun acces la numerele ţintite de clienţii săi, dar a negat, în ultimele zile, că ei ar fi putut ţinti personalităţi ca Emmanuel Macron, regele Marocului, Mohammed VI, sau antreprenorul Pavel Durov. Potrivit informaţiilor consorţiului, când NSO face anchete a posteriori, clienţii îi furnizează datele lor de ţintire; aceştia pot refuza cu uşurinţă sau pot altera datele înainte de a le transmite NSO. Compania a negat astfel că anturajul jurnalistului asasinat Jamal Khashoggi se poate să fi fost ţinta softului spion. Analizele telefoanelor mai multor dintre apropiaţii săi arată fără echivoc că au fost infectate de Pegasus.

Pe 21 iulie, NSO a publicat un nou comunicat intitulat „Ajunge”. Compania explică în el că „în faţa campaniei mediatice foarte bine orchestrate duse de Forbidden Stories şi impulsionată de grupuri de interese, şi lipsită total de respect pentru fapte, NSO anunţă că nu va mai răspune la întrebări referitoare la acest subiect şi nu va participa ca această campanie vicioasă de denigrare”.

Sursă foto: Dreamstime