Conform unui comunicat de presă, decizia de miercuri a Comisiei Europene vizează împărţirea în două faze a proiectului major "Construirea unei reţele naţionale de internet în banda largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale" (RO-NET), din exerciţiul bugetar 2007 – 2013.
Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
"Din totalul celor 2.268 de localităţi din România care nu au acces la reţele de comunicare electronică, 783 au fost incluse în proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reţeaua de internet de mare viteză, în zonele dezavantajate din România, pentru a genera creştere economică şi a crea noi locuri de muncă", a declarat Corina Creţu, la aprobarea deciziei de fazare.
Înaltul oficial european este de părere că decizia de modificare a proiectului este esenţială întrucât este un proiect important pentru România, pentru dezvoltarea ţării.
"Accesul la internetul de mare viteză va permite locuitorilor din zonele dezavantajate să beneficieze de mai multe oportunităţi. Mă refer mai ales la noi şanse pentru tineri în domeniul educaţiei, dar şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi la crearea de locuri de muncă. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent între zonele rurale şi cele urbane. 400.000 de români, 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la internet de mare viteză", susţine Corina Creţu.
Proiectul major "Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale" face parte din Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice pentru asistenţă structurală şi prevede instalarea a 3.265 de kilometri de fibră optică, în completarea actualei infrastructuri de telecomunicaţii din România.
AGERPRES