Proiectul România Durabilă este unul dintre proiectele menite să sprijine şi să stimuleze dezvoltarea tuturor regiunilor din ţară, iar autorităţile locale sunt obligate să profite de această oportunitate. Joi, la Constanţa, a avut loc o prezentare a acestui program.
Joi, 25 noiembrie, la Constanţa a avut loc o prezentarea a programului “România durabilă – Constanța, oportunități regionale”.
“Un angajament pe care țara noastră și l-a luat în fața întregii lumi”
La eveniment au participat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Neculai Tănase, consilierul de stat László Borbely, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, Anamaria Vătămanu, președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
Agenda 2030 are 17 obiective și își propune crearea unui viitor mai bun. Aceasta este structurata pe trei piloni ai dezvoltării durabile: economic, social și de mediu.
“Conferinţa de astăzi se intitulează România Durabilă. Strategia națională pentru dezvoltare durabilă 2030 este un proiect foarte important. Constanța are 847 de km de DJ dintre care 360 au fost reabilitați iar 105 km se află într-o stare critică. Avem prea multe școli cu toalete în curte. Accesul la sistemele de sănătate sau de educație este un vis pentru prea mulți dintre români.
Șoselele din România au adus Romania pe locul 1 în UE în privința ratei mortalității. Este greu să vorbești despre toate aceste date. Aceasta este realitatea. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 este un angajament pe care țara noastră și l-a luat în fața întregii lumi”, a declarat Anamaria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, transmite cugetliber.ro.
Regiunea de sud-est, unde se află şi Constanţa, are cel mai mare potenţial de dezvoltare
Secretarul de stat Neculai Tănase a subliniat importanţa programului Anghel Saligny pentru autorităţile locale.
“Politica naţională urbană nu înlocuiește politicile locale. Constanţa se afla în regiunea de dezvoltare sud-est. Este regiunea care are cel mai mare potențial de dezvoltare. Are absolut tot. Munte, mare, Delta Dunării si exemplele pot continua.
Multe dintre localităţi s au depopulat. Acest lucru nu este bun. Guvernul României a implementat programul Anghel Saligny pentru a opri aceasta depopulare. Avem nevoie de canalizări, drumuri, sisteme de irigații. În următorii ani România va putea sa acceseze 90 de miliarde de euro. Sunt bani mulți care trebuiesc cheltuiți asa cum trebuie.
CNI, acum câțiva ani, desfășura anumite lucrări. Astăzi este compania care reușește sa realizeze obiective mărețe. Suntem la Constanța. 30 de ani nu s a facut nimic pentru Cazino. Aveți o sală de sport care este construita în proporție de 40%. Aveți spitalul de pediatrie. Aveti un monument istoric foarte important, Sinagoga.
Programul Anghel Saligny s-a creat pentru a putea face investiții în acele localităţi mici unde nimeni nu investește”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Parteneriatul public-privat trebuie să devină o soluţie cât mai folosită şi în România
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a vorbit şi el despre o poveste care trebuie să devină una de succes şi în România: parteneriatul public-privat.
“Astăzi subiectul pe care îl abordez se referă la parteneriatul public-privat. Este un concept despre care putem discuta zile întregi. În România acest concept nu este o poveste de succes. El are menirea să furnizeze bunuri și servicii care țin de domeniul public. Are ca obiectiv reabilitarea unor bunuri în condiții care în România sunt stabilite printr-o OUG.
Proiectele ce urmau să fie realizate duceau cu ele o concepție eronată. Proiectele realizate în întreaga lume sunt proiecte profitabile pentru că doar în acest fel ele devin atractive pentru privați. Partenerul public va putea transmite dreptul de a colecta tarife de la utilizatorii bunului. Sunt anumite etape care trebuiesc parcurse. Un aeroport, un stadion, un parc industrial, un hotel, pot deveni povești de succes”, a declarat, joi, prefectul de Constanţa.