Proiectul scutirii de impozit pe profitul reinvestit este bun, dar mai trebuie unele clarificări

Proiectul scutirii de impozit pe profitul reinvestit este bun, dar mai trebuie unele clarificări pentru a nu se repeta problemele din urmă cu 12 ani când au fost dificultăţi în aplicarea acestei facilităţi fiscale, potrivit consultanţilor fiscali de la PricewaterhouseCoopers România.

”Este un proiect bun, nu este ceva nou, a mai fost în 2002, însă trebuie să îl clarificăm. În urmă cu 12 ani au fost câteva probleme la aplicarea acestei facilităţi, îndeosebi în zona recunoaşterii profitului reinvestit, întrucât autorităţile fiscale considerau că sursele de finanţare pentru achiziţionarea de echipamente care intrau în această facilitate nu erau neapărat profit reinvestit. Dacă, de exemplu, luai un împrumut pe companie, autorităţile fiscale spuneau că sursa de finanţare este împrumutul şi atunci ai o problemă”, a spus Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică de la PricewaterhouseCoopers România, citată de Agerpres. Aceasta a adăugat că trebuie aduse câteva clarificări. În context, ”acum câţiva ani a fost o facilitate introdusă puţin greşit, a fost mai mult o amânare a impozitării şi nu o scutire. Clarificările care trebuie aduse nu sunt majore, iar facilitatea este clar avantajoasă”, a continuat ea.

Dificultăţile apar în a dovedi Fiscului că sursa de finanţare a acestor investiţii este profitul şi nu altceva, iar în 2002 controalele Fiscului nu au acceptat această facilitate, a arătat, la rândul său, Ionuţ Sas, director Consultanţă fiscală la PricewaterhouseCoopers România.

Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014, facilitatea urmând să se aplice până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice / MFP/.

În prezent, investiţiile în mijloace fixe de natura echipamentelor tehnologice se recuperează, din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor de amortizare, potrivit aceleiași surse.

Ca stimulare fiscală, pentru recuperarea mai rapidă a investiţiilor respective, contribuabilii pot opta pentru utilizarea metodei de amortizare accelerată, care presupune deducerea în primul an de funcţionare a cel mult 50% din valoarea de intrare în patrimoniu a mijlocului fix. Mijloacele fixe finanţate din profitul pentru care se acordă scutirea îşi menţin valoarea fiscală în vederea amortizării liniare sau degresive, nefiind aplicabilă concomitent amortizarea accelerată.