Proiectul unirii Buzăului cu localitatea Ţinteşti, pus în dezbatere publică
Proiectul privind comasarea municipiului Buzău cu localitatea Ţinteşti a fost lansat în dezbatere publică. Sugestiile si opiniile cetăţenilor sunt aşteptate până cel târziu pe 9 iulie la Ghişeul Unic din cadrul Primăriei Buzău.
Totodată, conform proiectului, referendumul în care buzoienii dar şi cetăţenii din Ţinteşti vor fi întrebaţi cu privire la oportunitatea alipirii celor două localităţi a fost fixat duminică, pe 3 octombrie.
Ce spune primarul Constantin Toma?
Primarul Constantin Toma spune că Buzăul trebuie să se unească cu comuna Ţinteşti întrucât aceasta dispune de o suprafaţă aproape egală cu a municipiului, dar cu un număr redus de locuitori, şi astfel municipalitatea ar putea dezvolta aici o serie de proiecte pentru care oraşul, în actuala formă, nu mai dispune de terenuri.
În acest moment, comuna Ţinteşti are 7200 de hectare şi circa 4500 de locuitori, în timp ce municipiul are circa 8100 de hectare şi 115.000 locuitori. Alipirea comunei la oraş ar face ca municipiul să însumeze o suprafaţă cât două oraşe mari şi ar permite dezvoltarea, spune Toma.
Ce condiții trebuie îndeplinite?
Ca să treacă referendumul va trebui să aducă la vot cel puţin 30 la sută dintre locuitorii municipiului Buzău şi tot atâţia de la Ţinteşti, iar dintre cei care vor fi trecut pe la urne trebuie să fie de acord cel puţin 50 la sută plus unu. Apoi, proiectul alipirii celor două unităţi administrativ teritoriale va trebui depus spre aprobare la Prefectură, şi în final la Parlament.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, este sceptic în privinţa realizării unirii celor două localităţi în actualul mandat.
„Sunt nişte etape de parcurs şi abia apoi vom vedea cum stau lucrurile Până la coadă, important este ce îşi doresc locuitorii din Buzău şi Ţinteşti pentru că nu ce doresc eu este important, ci ce doresc dânşii. Ca dezvoltare ar fi un plus dar sunt nişte etape de parcurs, o consultare cetăţenească, apoi dacă se va ajunge până acolo trebuie urmate toate cutumele. În mandatul acesta, şi vă spun asta strict ca o părere personală, este foarte greu să se realizeze pentru că deja au fost alegeri, suntem într-un exerciţiu financiar dar cu siguranţă se va dori să se realizeze acest lucru pe viitor. Dacă referendumul este validat după aceea urmează alte proceduri. Va exista un pol de dezvoltare dar important este ce îşi doresc cetăţenii din Buzău şi Ţinteşti”, a declarat Petre Emanoil Neagu.
Sursă foto: Dreamstime