Așadar, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit opinia pozitivă a Comisiei Europene. Au fost verificate mai multe aspecte tehnice şi de securitate nucleară, conform informațiilor transmise de Ministerul Energiei.

Proiectul noilor unități de la Cernavodă este derulat de Energonuclear

Ministerul Energiei a salutat adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024.

Totodată, acesta reflectă evaluarea realizată în baza articolului 41 Euratom, cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului.

„Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024 şi reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom – cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului”, a transmis Ministerul Energiei într-un comunicat.

Amintim că proiectul noilor unități este derulat de Energonuclear. Compania de proiect este deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisia Europeană

În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiţii în avans.

Aceștia sunt obligați și să demonstreze conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară.

Amintim că Energonuclear a notificat proiectul Unităţilor 3 şi 4 în luna mai 2023.

Proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom

Ministerul Energiei a subliniat că punctul de vedere al Comisiei Europene este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română, al vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă şi al discuţiilor tehnice care s-au purtat pe perioada a 13 luni.

Astfel, proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom, în baza evaluării realizate de CE.

Punctul de vedere pozitiv este însoţit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte. Ele vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea şi pe întreaga durată de viaţă a proiectului.

Trebuie menționat că recomandările vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit mai multe informații.

„Am afirmat de la începutul mandatului meu că susţin un mix energetic echilibrat, care să rezolve trilema energetică exact în această ordine: energie sigură, energie la preţ accesibil şi energie verde. Am dedicat resurse importante din primele 12 luni ale mandatului meu de ministru pentru a accelera programul nuclear al ţării noastre, care include retehnologizarea Unităţii 1, construirea SMR-urilor şi, deloc în ultimul rând, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Astăzi Comisia Europeană confirmă progresele noastre şi construirea celor două noi reactoare trece în următoarea etapă”, a declarat Sebastian Burduja.

El spune că  reactoarele 3 şi 4 reprezintă piloni cheie ai strategiei energetice naţionale. Cele două unități vor avea o contribuţie esenţială în asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi regional.