Proiectul Vacaresti este ica departe de final

Pe crema terenurilor din zona Vacaresti, proaspat redate proprietarilor, peste citiva ani s-ar putea ridica un centru comercial si de afaceri. Firma Ecs SRL a iceput negocierile cu proprietarii pentru cumpararea acestor terenuri, finantarea achizitiei urmind a fi asigurata de societatea franceza Sopricom. La rindul ei, aceasta companie negociaza cu mai multi investitori valorificarea terenurilor de la Vacaresti, i cazul i care toti proprietarii vor fi de acord sa vinda.Una dintre companiile inte

Pe crema terenurilor din zona Vacaresti, proaspat redate proprietarilor, peste citiva ani s-ar putea ridica un centru comercial si de afaceri.
Firma Ecs SRL a iceput negocierile cu proprietarii pentru cumpararea acestor terenuri, finantarea achizitiei urmind a fi asigurata de societatea franceza Sopricom. La rindul ei, aceasta companie negociaza cu mai multi investitori valorificarea terenurilor de la Vacaresti, i cazul i care toti proprietarii vor fi de acord sa vinda.
Una dintre companiile interesate sa investeasca i aceasta zona este Carrefour, cel mai mare lant comercial din Europa, reprezentat i Rominia de societatea Hiproma.
Dupa ce initial, la itrebarea noastra daca exista o legatura itre proiectul din Vacaresti si Carrefour am primit un raspuns evaziv de la Hiproma („societatea cauta terenuri peste tot, dar nu exista nici un contract cu aceasta firma”), la insistentele noastre, a sosit un comunicat mult mai clar: „Societatea Hiproma SA cauta, bineiteles, terenuri pentru viitoarele sale puncte de vinzare. in aceasta privinta colaboreaza si cu firma Sopricom, cu care grupul Carrefour are legaturi de peste 30 de ani. L?inem, pe de alta parte, sa evidentiem faptul ca societatea noastra nu lucreaza cu Ecs SRL”.
in acest mod se face legatura itre Carrefour si Sopricom, investitorul francez care a realizat toate studiile tehnice pentru un proiect imobiliar de 180 milioane de dolari pentru zona Vacaresti si care a depus documentatia tehnica la Primarie. Sopricom doreste sa finanteze cumpararea de catre firma Ecs SRL a suprafetei compacte, de 30 hectare, de la proprietarii care si-au redobindit terenurile. Terenurile respective sunt retrocedate dupa Legea fondului funciar, iar numarul proprietatilor este foarte mare (circa 200 dupa datele administratiei locale), ca si cel al proprietarilor, aproximativ 500. O mare parte din acestia nu detine ica titlurile de proprietate asupra terenurilor, de unde si dificultatea icheierii tranzactiilor. Cu toate ca mai multe oficialitati, printre care si fostul prefect, Ioan Iordan, si actualul primar de sector, Vasile Mihalache, au anuntat de mai multe ori succesul acestor negocieri dintre proprietari si francezi, rezultatele au itirziat sa apara.
Dupa primul nostru material, i care citam un membru al Consiliului local al sectorului 4, care afirma ca principalul beneficiar al proiectului este grupul Carrefour, reactiile n-au itirziat sa apara. O proprietara din zona ne-a prezentat un antecontract colectiv de vinzare-cumparare, pe care firma Ecs SRL il icheiase i aprilie 2000 cu o mare parte din proprietari (care fie aveau deja titluri de proprietate, fie cistigasera i instanta). Prin acest antecontract, Ecs SRL se angaja ca, dupa trei luni de la semnare, sa dea proprietarilor care detin titlu de proprietate un avans de 80% din valoarea terenului, restul banilor urmind ca acestia sa-i primeasca la semnarea contractului de vinzare-cumparare. Oamenii au crezut ca se vor imbogati foarte repede. Dar nu a fost asa. Aceasta clauza, de acordare a avansului, nu a fost respectata, cumparatorul neavind siguranta ca va reusi sa achizitioneze itreaga suprafata de 30 de hectare. Totusi, proprietarii s-au itilnit sistematic cu reprezentantul firmei Ecs SRL si sperau ca la iceputul anului 2001 vor semna direct contractele de vinzare-cumparare. Deocamdata isa se discuta tot de antecontracte, i care sa fie prevazute clauze conform carora proprietarii sa nu vinda sau ipotecheze terenul pe o perioada de un an. Problema achizitiei acestor terenuri ramine astfel deschisa. Va reusi oare Ecs SRL sa grupeze toti proprietarii si sa cumpere toata suprafata de 30 hectare, pe care Sopricom a itocmit deja studiile tehnice? Oricum, un lucru este limpede: i zona Vacaresti, nu se va putea realiza un proiect imobiliar de dimensiunile celui mentionat mai sus decit daca si cind cineva va reusi obtina proprietatea asupra itregului teren.