Promex este curtata de un fost director

Intentia de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al SC Promex vine din partea SC Uzinexportimport SA Bucuresti si a firmei private brailene Phoenix SA, apartinand unui fost director al uzinei brailene de utilaj greu.Aceasta "oferta parteneriala” este singura primita de Fondul Proprietatii de Stat pentru SC Promex si se dovedeste a fi unica salvare a societatii, dupa intrarea sa in lichidare, in urma cu aproape doi ani. Promex a facut parte din celebra "lista neagra” a guvernului Ciorbea

Intentia de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al SC Promex vine din partea SC Uzinexportimport SA Bucuresti si a firmei private brailene Phoenix SA, apartinand unui fost director al uzinei brailene de utilaj greu.
Aceasta „oferta parteneriala” este singura primita de Fondul Proprietatii de Stat pentru SC Promex si se dovedeste a fi unica salvare a societatii, dupa intrarea sa in lichidare, in urma cu aproape doi ani.
Promex a facut parte din celebra „lista neagra” a guvernului Ciorbea – „nascuta” in august 1997, care a cuprins 17 societati ce trebuiau lichidate – in urma presiunilor FMI. La momentul respectiv, conducerea si salariatii societatii au protestat impotriva acestei masuri – considerata o greseala atat de catre acestia, cat si de catre o parte a parlamentarilor braileni – in special ai PDSR si PD. Directorul Promex Braila afirma atunci ca includerea societatii pe care o conduce pe lista lichidarilor s-a facut in mod arbitrar. Dupa declaratiile directorului Costel Spiridon, nici o analiza a situatiei financiare a societatii nu a precedat hotararea privind lichidarea. Aceeasi sursa sustinea, la vremea respectiva, ca Promex derula contracte de export de sapte milioane dolari si ca, departe de a datora ceva la stat, societatea sponsorizeaza bugetul, acesta din urma fiind dator catre Promex cu 24 miliarde lei.
Decizia de lichidare s-a soldat cu o adevarata revolutie a angajatilor Promex – 5.800 la acea data – care au blocat centrul orasului cu excavatoare, protestand doua zile in fata Prefecturii Braila. Ei au acuzat puterea locala ca nu a facut pentru Promex un lobby suficient de puternic la Bucuresti, atunci vehiculandu-se informatia ca, de fapt, Fortus Iasi fusese propusa pentru lichidare, dar scoasa in ultima clipa de pe lista si inlocuita cu uzina braileana. Ca urmare a protestelor conducerii si angajatilor societatii, s-au primit asigurari ca FPS, Ministerul Industriilor si Ministerul Finantelor vor reanaliza situatia Promex, tinand cont de contractele in derulare. Dar totul a ramas in faza promisiunilor, societatea braileana fiind in continuare pe lista de lichidari.
Lichidatorul
e tinta acuzatiilor
Cum nu mai era loc de dat inapoi, FPS a gasit un lichidator pentru Promex: firma britanica Ernst & Young, care a „intrat in paine” in primavara anului 1998. Venirea lichidatorului nu a adus nimic nou, chiar conducerea Promex exprimandu-si nemultumirea fata de activitatea prestata de firma engleza.
In noiembrie 1998, apare intentia UEI si a Phoenix de a cumpara actiunile detinute de Fondul Proprietatii de Stat la Promex, adica 95,49% din capitalul social. In acest moment inceteaza si contractul dintre FPS si lichidator. Plecarea lichidatorului nu s-a facut deloc in liniste.
La adresa Ernst & Young au aparut acuzatii dintre cele mai grave, mergandu-se pana la transferarea nejustificata de catre aceasta a circa 100.000 dolari, din contul Promex in cel al lichidatorului. Firma lichidatoare a fost acuzata ca a cheltuit – de asemenea, nejustificat – sume uriase, pentru activitati care nu aveau nimic de-a face cu lichidarea – week-end-uri la mare si la munte, de exemplu. Scandalul s-a lasat cu o serie de controale, efectuate atat de catre FPS central, cat si de Politia Braila si Directia Controlului Financiar de Stat. Pana in prezent insa nu s-au dat publicitatii rezultatele acestor controale.
In realitate
Promex nu s-a inchis
Intre timp, Promex nu a fost inchisa efectiv niciodata in totalitate, societatea continuand sa produca, mentinandu-si un numar de circa 1.500-2.000 de salariati, angajati cu contracte pe perioada determinata de doua luni, reinnoite periodic, din august ‘97 si pana in prezent.
In paralel, parlamentarii braileni ai PDSR si PD au continuat sa critice Executivul si FPS pentru taraganarea privatizarii Promex, o data ce exista depusa o intentie de cumparare a pachetului majoritar de actiuni, iar scoaterea din lichidare intarzie sa apara. FPS a explicat ca, pentru scoaterea la vanzare a actiunilor detinute, societatea trebuie mai intai evaluata.
Evaluarea – efectuata de Institutul de Cercetare si Proiectare Masini Grele Bucuresti – s-a finalizat luna trecuta, dar cu o intarziere serioasa. Adrian Mavrochefalos, directorul FPS Braila, declara ca privatizarea Promex este foarte aproape si ca se va concretiza in cateva saptamani.
„FPS a intocmit nota de privatizare, urmand ca aceasta sa fie supusa adoptarii comitetului director in cel mai scurt timp”, a precizat acesta.
Directorul FPS Braila a adaugat ca lichidarea administrativa va fi suspendata pe perioada scoaterii la vanzare a pachetului de actiuni detinut de FPS la Promex, pana la plata acestuia de catre cumparator. O data schimbat proprietarul, scoaterea din lichidare a SC Promex va reveni cumparatorului. Pentru Fondul Proprietatii de Stat, procedura de privatizare a societatii brailene nu va fi una usoara. Desi cei doi ofertanti nu au dat detalii legate de oferta pe care au facut-o Fondului, un lucru este cert: situatia in care se afla la aceasta ora Promex lasa statului un loc de manevra foarte mic. Cu datorii de peste 100 miliarde lei, la un capital de 151 miliarde lei, decapitalizata si fara un program de comenzi care sa dea perspectiva redresarii, Promex nu este o mireasa prea atractiva. De aceea, Uzinexportimport si Phoenix vor negocia, probabil, conditii cat mai avantajoase, la un pret cat mai mic. Cum, timp de doi ani, procesul de lichidare s-a desfasurat fara rezultate concrete, in sensul vanzarii activelor si recuperarii banilor datorati de Promex catre stat si alti creditori, Fondul Proprietatii de Stat nu va avea de ales. Decat sa continue lichidarea, mai bine accepta sa scape de Promex, chiar daca o face pentru bani putini.    

Promex SA
Cartea de vizita

l Obiect de activitate – constructii masini si echipamente industriale
l Actionariat – FPS 95,5%, PPM 4,5%
l Capital social – 151,89 miliarde lei
l Cifra de afaceri in ‘98 – circa 90 miliarde lei
l Datorii pana in 1998 – peste 100 miliarde lei

Mircea Doaga