Într-o perioadă marcată de tensiuni politice și dezbateri despre viitorul națiunii, Ilie Bolojan, președintele PNL, și-a exprimat punctele de vedere despre cum poate fi îmbunătățită administrația publică, despre ceea ce a învățat din experiența sa politică și despre importanța implicării tinerelor generații.

Într-un interviu oferit astăzi, Bolojan a abordat teme delicate, cum ar fi reformele necesare în politică, dezamăgirile electoratului din diaspora, dar și perspectivele pentru viitorul său în fruntea guvernului român.

Bolojan despre responsabilitatea liderilor politici și impactul votului

Ilie Bolojan a subliniat importanța asumării responsabilității în procesul electoral și a criticat tendința de a da vina pe electorat atunci când un candidat pierde alegerile.

„Eu am două mesaje. Primul este un exemplu din administrația locală, dacă în județul meu candidatul PNL pierde într-o comună alegerile, este de vină electoratul că nu l-a votat sau este PNL de vină? Eu că nu am reușit să selectez cel mai bun candidat”, spune Bolojan.

În opinia liderului interimar al PNL, problema nu este doar în decizia electoratului, ci și în alegerea celor mai buni candidați.

„Cel mai simplu este să dai vina pe electorat, că uite pe cine au votat. Dar noi cei ce am cauzat acest vot nu avem nicio vină. Eu mereu am încercat să respect toți primarii, indiferent de culoarea politică. Eu nu am sancționat oamenii, a fost vina mea că nu am avut un candidat bun.

Aceste partide, așa cum sunt ele, partidele care au avut parlamentari, sunt partidele care au dus România înainte, ele nu sunt perfecte”, adaugă acesta, făcând apel la o mai mare auto-reflecție din partea partidelor politice.

În contextul alegerilor, Bolojan face un apel la o mai mare responsabilitate și transparență în procesul de selecție a candidaților.

Despre atacurile politice și responsabilitatea în funcțiile publice

Referindu-se la atacurile și scandalurile politice, Bolojan susține că este crucial ca liderii să păstreze un discurs civilizat, indiferent de circumstanțele politice.

„Dacă ne uităm în timp, românii fac reforme sau se trezesc la realitate când sunt cu spatele la zid. Eu nu îl atac pe Călin Georgescu, nu este el de vină, el este un efect, oamenii au dat un vot împotrivă”, afirmă Bolojan.

Acesta menționează că problemele politice nu ar trebui să fie tratate cu agresivitate, ci cu responsabilitate, având în vedere funcțiile de conducere deținute.

„Cu cât ești mai mare într-o funcție, cu atât mai mare grija trebuie să ai de ceea ce spui,” subliniază liderul PNL, arătând că un discurs respectuos este esențial pentru o politică sănătoasă.

De asemenea, Bolojan avertizează că în contextul unui Parlament fragmentat, este nevoie de un dialog matur și de un angajament real pentru binele țării.

Mesajul către tineri: implicarea este esențială

Bolojan a lansat un apel către tinerii din România să participe activ la viața politică.

„Trebuie să meargă să voteze, dar trebuie sa îți aloci o oră două înainte, dacă nu ești foarte convins nu vota după o poză, uită-te cine candidează, ce au făcut acei oameni, uitați-vă pe ce canal politic sunt”, a declarat el, subliniind importanța unei alegeri informate.

Tinerii nu ar trebui să se lase influențați doar de o imagine de pe rețelele sociale, ci să aloce timp pentru a înțelege cine sunt candidații și ce au realizat aceștia până acum.

„Spre exemplu nu toți cei de la PNL sunt buni, dar ei nu votează doar omul acela, votează o împuternicire pe care o dă în Parlament. Tinerii nu au răbdare, dar e nevoie de mai multă atenție.

Eu nu pot să vin să le spun tot felul de lucruri pe care vor să le audă. Eu am încercat să vin cu un plan de reforme, acum am ajuns să depindă și de mine și partidul să le asume”, a recomandat Bolojan, evidențiind că, deși nu toți membrii unui partid sunt neapărat buni, este important să alegem cine ne reprezintă cu adevărat.

România și diaspora: provocări și dezamăgiri

Bolojan și-a exprimat un mesaj clar și pentru românii care trăiesc și muncesc în străinătate.

„Eu îi consider pe cei care lucrează afară buni români”, a spus el, recunoscând atât motivele economice, cât și cele legate de educație pentru plecarea multora dintre aceștia.

„Unii au plecat la studii, este un lucru bun. Unii au plecat pentru că nu aveau locuri de muncă, că nu au putut intra la stat, că se trânteau concursurile”, a adăugat Bolojan, explicând faptul că mulți dintre acești tineri au fost dezamăgiți de concursurile pentru locurile de muncă la stat.

În ceea ce privește atitudinea diasporei față de politica internă, Bolojan a spus că nu se supără pe cei care votează altfel, dar își pune întrebarea:

„Oamenii aceștia având dezamagiri în cascadă ce au făcut? Au votat împotrivă! Nu ma supăr pe ei că au votat cum au votat, trebuie să mă gândesc cine mă reprezintă ăn diaspora. Merităm să ne voteze?”, a spus el retoric…

Pentru Bolojan, este esențial să înțelegem ce ne dorim de la cei care ne reprezintă în afaceri internaționale și interne.

Schimbarea în politică: un proces inevitabil

În ceea ce privește schimbările din cadrul administrației publice, Bolojan a spus că „nu trebuie să credem că nu se va schimba un om”.

A explicat că, deși oamenii se pot schimba, este important ca aceștia să își demonstreze capacitățile într-un mediu provocator.

„Dacă ai performat în liga a doua, poate nu vei performa în liga 1”, a adăugat liderul PNL, subliniind faptul că cei care nu au demonstrat performanță la niveluri inferioare nu vor avea succes în funcții mai înalte.

Reformele necesare pentru o schimbare reală

Un alt subiect discutat a fost necesitatea reformei politice și administrative. Bolojan consideră că „regulile bune pe care le stabilim sunt vitale”, iar schimbările trebuie să vină de la oamenii din țară, nu doar de la guverne.

„Nu un guvern schimbă o țară, oamenii din țara aia schimbă lucrurile”, a subliniat el, indicând că un concurs corect în administrație este esențial pentru progres.

În plus, el a afirmat că sistemul educațional trebuie să pună accent pe meritele reale ale tinerilor, fără a încuraja intrarea în sistem pe baza relațiilor personale.

O Românie mai modernă: PNL și responsabilitatea schimbării

Bolojan a vorbit și despre necesitatea unui PNL care să își asume responsabilitatea de a conduce procesul de modernizare al României.

„PNL, atât cât eu sunt aici, va rămâne un factor de modernizare și dezvoltare”, a declarat acesta, adăugând că orice partid politic trebuie să se adapteze și să reflecte schimbările din societate.

De asemenea, Bolojan a subliniat că este esențial ca politicienii să nu se gândească la funcții ca la sinecuri, ci să trateze aceste poziții ca pe o onoare.

Despre viitorul guvernamental: „Este un rezultat al unei majorități parlamentare”

În ceea ce privește viitorul său guvernamental, Bolojan a afirmat că nu își propune să fie premierul României din dorința personală, ci ca urmare a unui vot din partea majorității parlamentare.

„Premiul României nu este o problemă de dorință, ci un rezultat al unei majorități parlamentare”, a spus el, subliniind că formarea unui guvern depinde de discuțiile între partide și de numărul de parlamentari pe care fiecare partid îl va obține.

Reformele și legătura cu electoratul

Bolojan a explicat că reforma administrativă nu poate fi realizată fără a ține cont de dorințele și nevoile cetățenilor.

„Un guvern nu poate face o schimbare singur”, a spus el, punctând faptul că schimbarea trebuie să vină din interiorul societății.

Reformele necesare pentru reducerea numărului de parlamentari sunt o parte importantă din acest proces: „300 de parlamentari nu este o chestiune care sună bine, dar este o chestiune necesară pentru reformă”.

Provocările unui lider: cum își asume responsabilitatea schimbării

Bolojan a recunoscut că procesul de reformă este complicat și necesită un efort considerabil. El a vorbit despre importanța unui lider care să își asume responsabilitatea de a pune în aplicare reformele, chiar și atunci când acestea sunt nepopulare.

„Dacă accepți ce spun oamenii nemulțumiți, nu vei face nimic”, a spus Bolojan, subliniind că liderii care pun în aplicare proiecte mari vor deranja mereu pe cineva.

Totuși, „un manager care a făcut ceva nu este perceput ca cel mai liniștit om”, a adăugat acesta.