Luni, 08 februarie 2016, la sediul Guvernului României, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor din industria alimentară românească, în vederea identificării unor soluții pentru deblocarea sectorului reciclării deșeurilor provenite din ambalaje.
Din partea autorităților, la întâlnire a participat Costin Borc, viceprim-ministru, ministul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Vasile Dâncu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice și Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvlotării Rurale.
Industria a fost reprezentată la întâlnire de Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro, Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, Aurel Popescu, președintele Rompan, Ștefan Nicolae, președintele Agrostar și Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.
Potrivit informațiilor transmise de Federația Națională Pro Agro, în cadrul discuției au fost agreate următoarele: constituirea unui grup de lucru care să aibă ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ aplicabil anului 2016, acceptând propunerea de instituire a unei ecotaxe, diferită în funcție de materialul ambalajului, aplicată la cantitatea pusă în piață de către operatorii economici, plătibilă direct către Administrația Fondului pentru Mediu. În ceea ce privește obligațiile de plată aferente anului 2015, transferate abuziv în sarcina operatorilor economici ce pun pe piață produse ambalate, deși responsabilitatea reală aparținea Organismelor de Transfer a Responsabilității (OTR-urilor), PrimViceprim-Ministrul Costin Borc a propus înființarea în regim de urgență a unui grup de lucru coordonat de Ministerul de Finanțe împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta va avea ca sarcină identificarea și implementarea soluțiilor legale pentru ca aceste obligații să cadă în sarcina responsabililor de drept (OTR-uri) și nu a producătorilor.
Așadar, în urma promisiunilor venite din partea reprezentanților Guvernului, mitingul programat pentru data de 09.02.2016, la care confirmaseră participarea peste 2.500 de persoane, angajați din sectorul agroalimentar, precum și sectoare conexe, al cărui scop era salvarea producătorilor din industria alimentară, evitarea creșterii prețurilor și implementarea unui sistem de reciclare selectivă funcțional în România, a fost amânat cu două săptămâni, termen avansat de către reprezentanții Guvernului pentru elaborarea și implementarea soluțiilor legislative concrete care să îndrepte inechitățile create de Legea 249/2015.
”Precizăm că dacă reprezentanții Guvernului nu se vor ține de cuvânt, se va organiza un protest de mari dimensiuni menit să atragă atenția asupra neonorării angajamentelor asumate și asupra riscurilor economice și sociale majore – scumpiri dramatice ale produselor, diminuarea încasărilor bugetare, dispariția a zeci de mii de locuri de muncă. La acel miting ar urma să participe salariații din societățile direct afectate de noua legislație ”, au declarat reprezentanții Pro Agro.
Ce spun autoritățile
”Astăzi a avut loc o discuție constructivă, am ajuns toți la o concluzie, autorități și reprezentanți ai industriei, deopotrivă, că România nu mai poate mima reciclarea. Producătorii sunt preocupaţi şi recunosc faptul că există o mare problemă de sistem a deşeurilor în clipa de faţă, în România. Este o problemă care s-a acumulat de-a lungul anilor şi acum cumva vine nota de plată. Toată lumea recunoaşte că s-a ajuns la un moment zero în care lucrurile trebuie, realmente, așezate pe un alt făgaş. În sensul acesta, în 2016, agreăm cu toţii să venim la masă și să reformăm sistemul”, a declarat ministrul Cristiana Pașca Palmer.
Demnitarul a precizat, totodată, că grupul de lucru ce va fi înfiinţat la ministerul de resort ar putea avea o primă întâlnire în această săptămână. ”Ministerul Mediului lucrează deja pe anumite iniţiative legislative, pentru că trebuie corectate câteva lucruri în legislaţie, dar vom demara inclusiv de săptămâna aceasta un grup de lucru lărgit, pentru că este nevoie să avem toţi actorii la masă.”
În ceea ce privește obligațiile de plată pentru anul 2015 care, potrivit reprezentanților industriei, ar putea avea consecințe negative din punct de vedere financiar, pentru unii dintre ei, discuția va continua, săptămâna viitoare, la Ministerul Finanțelor Publice: ” Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situaţia pe care o au, cu exemple concrete. Bineînţeles, şi noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puțină răbdare, să se poată procesa toate informaţiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. Legat de măsurile fiscale, așteptăm sugestiile colegilor de la Finanțe”, a adăugat ministrul Mediului.