”Trebuiau făcute analize complete şi pe acestea trebuiau urmărite cu periodicitate matematică. (…) Aşteptăm toate rezultatele, după care vom porni analize pe toate palierele. Vom cere ca la nivelul fiecărei şcoli să avem măsuri concrete cu termene şi responsabilităţi concrete pentru a rezolva această situaţie”, a precizat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a menţionat că, până în prezent, doar 30 de judeţe au raportat rezultatele complete, iar ‘pe medie, rezultatele sunt comparabile cu cele de anul trecut’. 
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat duminică că doreşte ca la nivelul ministerului să fie pusă în concordanţă materia învăţată de elevi şi modul în care se formulează subiectele la examenele de evaluare. ‘Vom încerca să vedem, am şi vorbit cu domnul premier, ordonanţa privind modificarea examenului de Bacalaureat promovată de Guvernul Boc se află pe masa Comisiei de învăţământ din Senat. Cred că pentru un asemenea moment de o importanţă mare pentru societate, Senatul merită să-şi încheie vacanţa mai repede sau să organizeze o sesiune extraordinară în aşa fel încât ceea ce gândim noi să putem să punem într-o lege şi să putem sta cu fruntea sus după examenul anului viitor’, a spus ministrul.
Potrivit ministrului, măsurile care vor fi propuse vor fi unele ‘remediale’ şi nu se vor referi numai la clasa a XII-a, ci la întreaga durată a liceului. ‘Aceste măsuri trebuie să vizeze pregătirea examenului de Bacalaureat începând de la intrarea în liceu’, a spus Andronescu.
Ea a afirmat că măsurile de modificare a examenului de Bacalaureatul vor fi realizate şi după discuţiile cu partenerii din Opoziţie, întrucât i se pare normal ca prin dialog să se convină asupra unor măsuri necesare care să fie impuse prin lege şi să nu mai fie modificate apoi.
Rezultate slabe la BAC și în 2011
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de Bacalaureat în Capitală înainte de depunerea contestaţiilor este de 38,97%, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Comisiei de Bacalaureat municipiului Bucureşti, Nicolae Nuţu.
Potrivit acestuia, promovabilitatea la prima sesiune de anul acesta a Bacalaureatului este cu 3 procente mai mică decât cea de anul trecut.
Luni, 9 iulie, între orele 8,00 şi 12,00, se vor putea depune contestaţiile.
Rezolvarea contestaţiilor se va face între 10 şi 12 iulie, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Aproximativ 170.000 de absolvenţi de liceu au participat la prima sesiune a examenului de bacalaureat.
În țară, promovabilitate aproape la fel de mică
În judeţele Ilfov, Olt şi Gorj au promovat cei mai puţini elevi, aproximativ 15%. La polul opus sunt judeţele Iaşi, Alba şi Braşov, cu peste 50% de elevi care au absolvit. 
Mai puţin de jumătate dintre elevii prahoveni care au susţinut examenul de Bacalaureat au promovat, procentul fiind însă mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut înaintea depunerii contestaţiilor. Conform datelor oferite, duminică, de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, în urma centralizării parţiale a datelor s-a stabilit că 45,49% dintre cei care au susţinut examenul de Bacalaureat în Prahova au promovat.
Procentul este mai mare decât cel înregistrat anul trecut, când, înaintea contestaţiilor, 44,68% dintre elevi promovaseră examenul. Peste 6.000 de elevi au susţinut examenul de Bacalaureat în judeţul Prahova, aici fiind organizate 24 de centre de examinare şi şase centre de evaluare.
Doar 56,06 la sută dintre cei 5.478 de absolvenţi de liceu din judeţul Iaşi care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat din sesiunea din luna iunie au reuşit să promoveze acest test de maturitate, 15 dintre aceştia reuşind să obţină nota 10. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a declarat, duminică, că dintre cei 15 candidaţi care au obţinut medii de 10, cinci elevi sunt de la Colegiul Naţional, cinci elevi de la Colegiul Costache Negruzzi, doi de la Colegiul Mihail Sadoveanu din Paşcani şi câte un elev de la Liceul Vasile Alecsandri, Colegiul Emil Racoviţă şi Colegiul Mihai Eminescu.
Doar 48,16 la sută dintre cei peste 3.000 de elevi care au susţinut Bacalaureatul în judeţul Vaslui au reuşit să promoveze examenul. Potrivit inspectorului general şcolar al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plăcintă, în judeţ nu s-a obţinut nicio medie de 10 la examenul de Bacalaureat, cea mai mare medie din judeţ fiind 9,86. Cu toate că nici jumătate dintre elevii care s-au prezentat la Bacalaureat nu au reuşit să promoveze examenul, procentul de promovare înregistrat în Vaslui plasează judeţul pe primele locuri în ţară în privinţa rezultatelor.
Rata de promovabilitate în judeţul Constanţa, la sesiunea de bacalaureat din iunie, înaintea depunerii contestaţiilor, este de 45,17%, faţă de peste 78% cât a fost anul trecut. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar judeţean Constanţa, Marinela Mrejeru, anul acesta în judeţul Constanţa s-au înscris la examenul de bacalaureat 7.352 de elevi, 45,17% fiind declaraţi admişi, din care 33.89% cu medii cuprinse între 6 – 6, 99, 29.43% cu medii între 7 – 7, 99, 25.17% cu medii între 8-8,99, 11.48% cu medii între 9 – 9,99 şi doar o medie de 10.00. Rezultatele slabe s-au obţinut la colegiile tehnice şi agricole.
Fruntaș în 2011, codaș în 2012

Dacă în Prahova, rata de promovabilitate a fost mai mare anul acesta decât în 2011, în Harghita situația este exact invers. Doar 30,25% dintre absolvenţii de liceu din Harghita au promovat bacalaureatul, acesta fiind cel mai slab rezultat înregistrat în judeţ, în ultimii ani. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că pentru prima dată există licee unde promovabilitatea este zero, dar şi multe unde sub zece la sută dintre elevi au reuşit să obţină medie de trecere. Potrivit sursei citate, la Grupul Şcolar Ditrău, Grupul Şcolar Joseni şi Liceul din Zetea niciun elev nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.

Rezultatele foarte modeste din acest an sunt puse pe seama întăririi disciplinei din sălile de examen, unde au existat camere de supraveghere, dar şi a slabei pregătiri a elevilor sau a insuficientei implicări a unor profesori. ‘Nu e suficient să ai doar elevi harnici şi profesori care să-i pregătească foarte bine. Există şi alţi factori care stau la baza rezultatelor modeste, cum ar fi programa şcolară foarte încărcată, mai ales la liceele tehnologice unde s-au înregistrat cele mai mici procente de promovabilitate’, a spus inspectorul Bartolf Hedvig. Ea a precizat, însă, că elevii mai au şanse la sesiunea din toamnă, mai ales cei care au picat la o singură disciplină şi au timp să înveţe.
Anul trecut, elevii din Harghita au obţinut, la bacalaureat, cel mai mare procent de promovare din ţară, acesta fiind de 67,41%, după contestaţii. Inspectoratul Şcolar Harghita a fost criticat atunci în presa centrală pentru că nu a luat decizia instalării de camere de luat vederi la bacalaureat, existând suspiciuni că procentul mare de promovabilitate are legătură directă cu lipsa monitorizării video.
În judeţul Mureş, din cei 5.138 de candidaţi care au susţinut examenul de bacalaureat, au promovat 45,74%, niciunul dintre absolvenţi nereuşind să obţină media 10,00. Potrivit inspectorului general adjunct al ISJ Mureş, Iles Ildiko, din cei 5.138 de candidaţi 2.386 au obţinut medii sub 5, 265 au obţinut medii între 5 şi 5,99, 666 au fost obţinut medii între 6 şi 6,99, 656 au medii între 7 şi 7,99, 590 au între 8 şi 8,99, 329 au obţinut medii între 9 şi 9,99.
Știre în curs de actualizare