Economia SUA nu mai evoluează aşa cum o făcea cu ani în urmă, din perspectiva a milioane de americani. Drumul de la sărăcie către clasa de mijloc s-a schimbat. Acum, el trece printr-o instituţie de învăţământ superior, scrie cotidianul citat.
În 1965, un bărbat american cu 4 ani de liceu câştiga cu 15% mai mult decât salariul mediu pentru bărbaţi. În 2012, un astfel de angajat câştigă cu 20% mai puţin decât această medie.
La femei, scăderea este şi mai dramatică. O femeie din aceeaşi categorie de studii absolvite câştiga în 1965 cu 40% mai mult decât salariul mediu pentru femei, iar în 2012 – cu 24% mai puţin.
Diferenţa dintre absolvenţii de facultate şi cei cu studii liceale s-a accentuat de-a lungul timpului, înregistrând în ultimii 35 de ani o creştere de 28.000 dolari anual (sumă actualizată cu inflaţia).
Cine deţine o diplomă de învăţământ superior în SUA are mai multe şanse să obţină venituri substanţiale şi să urce pe scara socială. 9 din 10 copii născuţi în familii aflate la cel mai scăzut nivel şi care termină o facultate reuşesc să câştige suficienţi bani încât să ajungă pe o treaptă socială superioară părinţilor lor. Dintre cei care nu obţin o diplomă, mai puţin de jumătate izbutesc să facă acest salt.
Şi astfel se creează un paradox: sărăcia te împiedică să urmezi studiile care te-ar scăpa de sărăcie.
Studenţii din familiile bogate au mai multe şanse să termine facultatea decât cei din familiile sărace. Statisticile Departamentului pentru Educaţie arată că obţin diplome de absolvire mai mulţi studenţi bogaţi cu rezultate slabe la examene decât săraci cu rezultate bune.
Autorul articolului dă exemplul unei tinere care s-a născut într-o familie dezorganizată, mama sa cheltuind banii de mâncare pe droguri. Tânăra a rămas gravidă la 17 ani, a fost nevoită să îşi ia două joburi pentru a supravieţui împreună cu copilul. A început o facultate, dar nu a reuşit să o termine, pentru că munca îi ocupa prea mult timp.