Noi amenințări nucleare din Rusia
Propaganda Kremlinului continuă să facă referire la folosirea de arme nucleare în Ucraina și se face referire la folosirea unei bombe de mici dimensiuni într-o zonă puțin populată din regiunea Transcarpatia, care are graniță comună cu România.
„Din păcate, e adevărat că Occidentul și SUA au o înțelegere cu India și China. ca, în cazul în care am folosi arme nucleare tactice care ar provoca multe victime, atunci acele țări – India și China – ne-ar întoarce spatele.
Există însă un teritoriu (în Ucraina) care e aproape lipsit de populație. Mă refer la Transcarpatia, care leagă Polonia de vestul Ucrainei. Acolo sunt nouă rute terestre, drumuri, poduri, tunele și așa mai departe, într-o zonă în care aproape nimeni nu mai locuiește.
Și nu vorbim aici de explozia unei bombe de 20 de kilotone, cât a fost la Hiroshima și Nagasaki, ci la una de 1,2 sau 3 kilotone. O astfel de bombă poate distruge serios lucruri pe care armele convenționale nu le pot distruge”, a precizat invitatul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune „Zvezda” („Steaua”) al armatei ruse.
Acest fragment din emisiunea difuzată în data de 26 aprilie în Rusia a fost postat marți, 2 mai, de consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko.
„Propagandiștii ruși se întreabă sincer de ce Rusia nu poate bombarda atomic regiunea ucraineană Transcarpatia. Aproape nimeni nu locuiește acolo și oricum ar fi vorba despre o bombă mică, zic ei”, a spus oficialul ucrainean în postarea publicată pe Twitter.
Russian propagandists openly wonder why Russia can’t be allowed to nuke the Ukrainian region of Zakarpattia. Almost no one lives there and that would be a small bomb, they say. pic.twitter.com/y2XEFHx94C
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 2, 2023
Transcarpatia este o regiune ucraineană, care după destrămarea URSS a revenit Ucrainei, care a organizat-o sub forma actuală în raioane cu reședința la Ujgorod. Până în anul 1918 a făcut parte din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung.
Nu este pentru prima dată când din Rusia vine cu astfel de amenințări privind folosirea de arme nucleare. Chiar fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de securitate al Rusiei, declara recent că Moscova ar putea recurge la folosirea arsenalului nuclear.