Propaganda rusă. S-a creat un mecanism de alertă
Franța și alte țări europene sunt „bombardate de propaganda rusă” odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, relatează AFP.
„Suntem atacați de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin și a rețelelor sale de transmisie”, și-a exprimat îngrijorarea Barrot în acest interviu, adăugând că nu trece o săptămână fără ca Franța să fie ținta unor manevre coordonate și deliberare pentru a perturba dezbaterea publică și a interfera în campania pentru alegerile europene.
Ministrul a citat mai multe cazuri recente: „deturnarea site-ului Ministerului Apărării pentru un apel fictiv ca 200.000 de oameni să meargă să lupte în Ucraina” sau „cel al Ministerului de Interne pentru anunțul fictiv al înăspririi condițiilor de primire a refugiaților ucraineni”.
El a amintit, de asemenea, de campaniile de știri false privind răspândirea tuberculozei în Franța sau de „un presupus val de anulare a nopților de hotel din cauza contextului de securitate”.
Întrebat despre posibilitatea ca aceste campanii să influențeze rezultatele alegerilor, Barrot a subliniat că „riscul este dovedit” și a reamintit că Franța, Germania și Polonia au convenit asupra unui mecanism de alertă coordonat „pentru a face față împreună”.
Propaganda lui Vladimir Putin lovește și în Cehia și Belgia
Bruxellesul avertizează regulat asupra riscurilor unei intensificări a campaniilor de dezinformare provenind din Rusia odată cu apropierea alegerilor europene, menite să influențeze rezultatele votului și să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul declanșat de Moscova.
La sfârșitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informații cehe a unei rețele orchestrate de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe.
Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, unii europarlamentari „au primit bani” în acest context pentru a transmite mesajele Rusiei. Cazul a determinat justiția belgiană să deschidă o anchetă, mai scrie AFP.