Senatorul rus Vladimir Djabarov a primit sarcina de a răspândi informații false de tip propagandă

Pe 26 iulie, cu 10 zile înainte ca președintele Zelensky să anunțe sosirea avioanelor F-16 în Ucraina, Vladimir Djabarov a început să fie citat în versiunea moldovenească a Sputnik.

Acest site a fost blocat de autorități pentru propagandă și informații false. Informațiile au apărut și pe canalele Telegram asociate acelei rețele.

Conform celor relatate de Myasorubka și de canalele Moldovei Vagon, Moldova ar fi fost considerată nu doar un hub pentru aeronave civile și militare, ci și ca o bază sau un aeroport de aterizare pentru avioanele F-16, scrie Disinfo.

Acestea urmau să fie integrate în Forțele Armate ale Ucrainei.

„După ce am înțeles, Moldova este considerată nu numai ca un hub pentru aeronave civile și militare, ci și ca o bază sau aeroport de aterizare pentru F-16, care va apărea în curând ca parte a Forțelor Armate ale Ucrainei”, scrie Myasorubka şi canalele Moldovei Vagon.

Narațiunea privind „bazarea aeronavelor F-16 pe aerodromurile moldovenești” a recăpătat amploare pe 4 august, după ce Ucraina a anunțat oficial sosirea aeronavelor promise de partenerii occidentali. Potrivit RIA Novosti și Sputnik, primul F-16 american, observat deasupra Odessei, ar fi plecat spre Moldova.

„Primul avion de luptă american F-16, care a fost văzut pe cer, deasupra Odessei, a plecat spre Moldova”.

Alte canale din rețea, precum „Republica Găgăuză”, „Myasorubka”, și „Vagonul moldovenesc” și „Komsomolskaya Pravda”, continuă să răspândească aceste informații.

Republica Moldova, Rusia
Republica Moldova, Rusia SURSĂ FOTO: Dreamstime

Aceste canale au scăpat de sub controlul socialiștilor și au început să promoveze activ acțiunile oligarhului fugar Șor și narațiunile pro-Kremlin

Sursele de dezinformare susțin că, anul trecut, aceste canale au scăpat de sub controlul socialiștilor și au început să promoveze activ acțiunile oligarhului fugar Ilan Șor și narațiunile pro-Kremlin. Printre aceste activități se numără și implicarea ANO Eurasia, care aduce periodic elevi și tineri în Moscova.

Pentru a identifica alte canale Telegram asociate cu oligarhul fugar și cu propaganda rusă, se poate verifica canalul lui Șor folosind instrumentul Tgstat.

În ultima lună, postările lui Șor au fost citate sau menționate de peste 1.500 de ori. Aproape 40% dintre aceste mențiuni provin de la 2 până la 11 canale specifice, indicând existența unei rețele care redistribuie constant postările lui Șor pentru a le crește vizibilitatea și a atrage abonați.

Aceste canale sunt în principal din Rusia și includ nume precum „Moldavian Vagon”, „Meat Grinder News”, „Pridnestrovets”, „Gagauz Republic” și altele.

În această analiză, am detaliat ultimele două canale, care au fost responsabile pentru răspândirea de știri false, cum ar fi afirmația că ministrul de externe Mihai Popsoi ar fi promis Ucrainei că Moldova va extrăda ucrainenii de vârstă militară care au fugit.

Canalele Telegram „Pridnistrovets” și „Gagauzskaya Respublika” sunt exemple de platforme cu audiență aparent crescută, create pentru a acoperi evenimente din aceste regiuni. În realitate, scopul lor principal este de a răspândi propaganda rusă, dezinformarea și știrile false.

Analiza a relevat că cel puțin 10 canale, care au redistribuit publicațiile lui Șor de peste 4.500 de ori, ridică semne de întrebare privind calitatea audienței. Aceste canale au un indice de implicare prin vizualizări (ERR) sub 15%, uneori chiar sub 5%. Experții sugerează că aceste cifre scăzute indică o audiență artificială sau umflată.

Cel mai actual exemplu

În perioada premergătoare alegerilor de toamnă și a referendumului european, numărul canalelor de acest tip a crescut. De exemplu, în urmă cu două luni, a fost creat pe Telegram canalul „Stop EU Moldova”.

Acest canal susține că Uniunea Europeană forțează Moldova să achiziționeze „electricitate europeană” scumpă, deși Chișinăul importă 80% din electricitate din Transnistria la un preț de 60 MWh.

Canalul afirmă că, în UE, Moldova va experimenta o creștere a inflației și că România va prelua Moldova în 2024.

Analiza publicațiilor canalului a relevat că, din peste 4.000 de abonați, doar 200 sunt considerați reali sau chiar mai puțini. De la 30 iunie, acoperirea canalului a crescut semnificativ, dar publicațiile sunt repostate rar și numai de canale pro-ruse, nu doar din Moldova.