Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a vorbit despre imunitatea colectivă în urma vaccinării împotriva coronavirusului. Acesta a subliniat că, momentan, nu putem vorbi de o astfel de imunitate și că trebuie să mai avem răbdare.
Proporția de 43% persoane vaccinate nu garantează imunitate colectivă. Emilian Popovici: Trebuie să avem răbdare
Prof. dr. Emilian Popovici a precizat că, deși Capitala are aproape 44% persoane vaccinate, acest procent nu generează imunitatea colectivă. El spune că, în ciuda procentului promițător, încă este prea puțin.
”Procentul este unul promiţător, dar nu este generator al unei imunităţi colective. O imunitate colectivă începe cumva, fragil, să devină funcţională de la 60% şi este total funcţională la 80%”, explică acesta.
Epidemiologul a dat de exemplu Israelul care, la 60% persoane vaccinate, a eliminat obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.
”La 60% populaţie vaccinată, Israelul a ridicat obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise. Deci, a luat o măsură importantă pentru ca, ulterior, cam la o lună după această măsură, când a trecut de 70% persoane vaccinate, să hotărască că de la 1 iunie, se stopează toate măsurile de restricţie, mai păstrându-se timp de două săptămâni purtarea măştii în interior, precum şi restricţiile legate de cei care vin din afara ţării şi pe care îi separă în vaccinaţi şi nevaccinaţi, aplicându-le măsuri diferite” a adăugat medicul epidemiolog.
El spune că are ca reper teoria, ”care spune că o imunitate colectivă devine funcțională la 80%”.
”Trebuie să avem răbdare”
Specialistul reiterează că trebuie să avem răbdare pentru că este posibil ca ”anticorpii să nu scadă semnificativ nici la 8 luni, nici la 10 luni, și să scadă la un an sau la un an și jumătate”.
”Nu poţi să spui cu certitudine acum. La procentele de imunitate postvaccinală trebuie adăugate şi cele obţinute în urma infecţiei, dar aici intrăm pe un teren al cifrelor incerte.
Ştim că înregistraţi cu infecţie au mai fost în ţară câteva zeci la sută, să zicem. Şi mai estimăm că au mai fost câteva zeci la sută care ar fi făcut infecţia şi nu ar fi fost înregistraţi. În această din urmă categorie avem forme asimptomatice, care nu generează o imunitate postinfecţioasă la fel de solidă.
După cum se ştie, formele uşoare nu generează o imunitate la fel de puternică precum formele care ajung să fie înregistrate, pentru că oamenii au fost nevoiţi să meargă la medic.
Deci, intrăm într-o sferă cumva a relativităţii, în momentul în care mergem către imunitatea postinfecţioasă. Sigur, nu total”, mai spune medicul epidemiolog.
Sursă foto: Dreamstime